Кристалина Георгиева съветва: Молете се за най-доброто и се гответе за най-лошото!

0

Сегашната криза не е като никоя друга и ще е много дълбока, но и краткосрочна, а възстановяването ще може да продължи още тази година. Това казва управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за испанския в. „Ел Паис“, цитирана от в. „Дневник“.

Авторитетното издание описва събеседника си като човек, продавал храни на пазар в града си, станал университетски преподавател, видял как рухва комунистическият режим и преживял „радикален завой“ в живота си след това с влизането в Световната банка.

Георгиева потвърждава, че за момента се изключва рискът коронавирусът да отприщи икономическа депресия (срив от над 10% от брутния вътрешен продукт, продължаващ много години), а още през 2021 г. се предвижда глобален ръст от 5.8%.

При това кризата трябва да се използва като „възможност“, „за да се направи светът по-добър“. Един от примерите за това как вече се правят промени е незабавното действие на правителствата, заделили над 10 трлн. долара за стимули, за разлика от Голямата депресия през 1929 г. Нужни са обаче още промени, и то спешни.

Финансовата криза може да е довела до много важни реформи в банковия сектор и резистентността му е помогнала в днешния шок, а днешната да дава старт на реформи в здравните системи, но е нужно още. Това например се отнася за „шоковете на природата, които ще се ускоряват толкова повече, ако не действаме. Трябва ни по-зелено, интелигентно и справедливо бъдеще“, казва тя.

Има и други изпитания, например да се прекрачват разумни граници на затваряне на икономиките. „Трябва да избегнем скок на протекционизма. Трябва да се съпротивляваме срещу това естествено изкушение. Има проблеми в глобализацията, основателни оплаквания, за които сме говорили преди тази пандемия, като това, че сме изоставили части от обществото. Има въпроси за решаване, но не можем да се върнем към свят, в който всяка страна се притеснява само за собствената си икономика и за хората си.

Георгиева поздрави Испания за въвеждането на минимален доход за най-уязвимите и го нарече добър инструмент“ за справяне в неравенството в страната, изтъквайки обаче, че там над 21% от населението са под прага на бедност при средна стойност в ЕС под 17%. Практиката не се приема еднозначно сред експерти по света, но според част от тях е подходяща за определени държави в сегашната криза.

Молете се за най-доброто и се гответе за най-лошото“ е важен девиз“, казва Георгиева, попитана дали е очаквала сценарий като сегашната пандемия, поемайки поста през октомври. Сегашната криза не е като никоя друга – досега не са взимани толкова мерки за защита на здравето на хората, несигурността е огромна зарази въпросите за бъдеща втора вълна. „Вярвам, че кризата ще е много дълбока, но относително краткосрочна и възстановяването ще започне още постепенно още тази година“, обяснява Кристалина Георгиева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече