Ръст на психичните заболявания и пушенето в изолацията

0

Забелязва се ръст на психичните заболявания и прекомерното пушене по време на изолацията

83% от пушачите в САЩ искат да спрат цигарите заради случай в семейството с COVID-19, съобщава агенция Bloomberg. По-нисък е процентът на американците, които искат да откажат цигарите без да са имали заразяване с коронавирус – 43 %, а само една трета от всички пушачи са направили опит да спрат наистина по време на изолацията. Данните са от международно изследване, проведено от агенция „Нилсън“ по поръчка на Фондация за свят без тютюнев дим, проведено сред 6801 пушачи или потребители на никотинови изделия в 5 държави – Италия, САЩ, Великобритания, Индия и Южна Африка, обясни Dir.bg.

Процентът на пушачите, които обмислят спирането на вредния навик, е близък и в Италия, и във Великобритания – 44 и 42 на сто. Близо една трета от пушачите в тези страни казват, че са опитали да спрат заради вируса – 29% и 22%. За мнозинството отказът на пушенето се оказва не толкова лесна задача. Данните показват, че наложената карантина и ръстът на безработицата са довели до увеличаване на тревожността сред американците, които търсят по-добри алтернативи на цигарите за намаляване на стреса. Проучването е публикувано и в италианското издание Ilcafe.Tv.

То изследва връзката между пандемията и желанието на пушачите да откажат цигарите, тъй като вярват, че пушенето увеличава риска при заболяване с COVID-19. Изолацията заради пандемията е довела както до притеснения за здравето на пушачите и опити за спиране на цигарите, така и до търсенето на по-добри алтернативи за тези, които не могат да спрат напълно вредния навик. Половината от запитаните пушачи споделят, че обмислят спиране на пушенето по време на изолацията, но само малка част от тях са направили опит за това, сочи международното проучване. Повечето пушачи смятат, че електронните цигари носят по-малък риск от заболяване с COVID-19 в сравнение с цигарите, като всеки пети казва, че обмисля да премине към тях в този период.

Страхът от загубата на работното място, заедно със стреса от ограничителните мерки, е довел във всички страни до ръст на психическите заболявания, показват данните. Всеки трети от запитаните споделя, че той или член на семейството му вече е загубил работата си, като в САЩ безработицата достига 40%. Това е довело до негативни последствия за психичното му здраве, казват една трета от хората. Жените се оказват по-засегнати от мъжете от психични разстройства. За да се преборят със стреса и тревожността в карантината, пушачите пък прибягват все по-често до цигарите или до бездимни продукти с никотин. Пушенето на цигари вкъщи се е увеличило особено в Италия (от 61% на 71%) и Индия (от 51% на 61%), докато употребата на бездимни алтернативи остава на същите нива спрямо ситуацията преди COVID-19. В случай на заразяване с коронавирус в семейството се наблюдава рязко увеличение на психичните заболявания заедно с желание за спиране на цигарите.

Междувременно расте и употребата на марихуаната сред американците по време на изолацията, като помощно средство срещу безсънието и тревожността в този период. Изследване на Brightfield Group показва, че 41% от милениалите пушат много по-често канабис от началото на пандемията в сравнение с преди. Според поддръжниците на марихуaната това би могло да спомогне за ускоряване на процеса на легализирането й в САЩ. Някои дори говорят за ползата от увеличаване на приходите в държавната хазна по подобие на алкохолния акциз след края на Сухия режим по време на Голямата депресия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече