Цветлин Йовчев: Скандалите около Борисов са в ущърб на обществото и ще имат ефект върху националната сигурност

0

Очевидно напрежението между институциите е стигнало критична точка, което е лошо за страната. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Цветлин Йовчев, бивш заместник-министър председател, министър на вътрешните работи, председател на ДАНС.

„А дали министър-председателят е бил обект на наблюдение, аз имам усещането, че това е дело на хора от близкото му обкръжение“, коментира бившият вицепремиер, вътрешен министър и шеф на ДАНС

По думите му е трудно да се каже дали случаят с излезлите записи и снимки на премиера може да се отнесе към НСО.

“Не бих си позволил да спекулирам за това дали са автентични записите или не. Предстои това да се установи. От там нататък трябва да се направят съответните изводи. Независимо какъв ще е резултатът от тази проверка, нещата, които се случиха, са толкова отвратителни, че е трудно да се коментират. А дали министър-председателят е бил обект на наблюдение, аз имам усещането, че това е дело на хора от близкото му обкръжение“, коментира той.

Снимка: Кадър БНТ

Цветлин Йовчев каза още, че развитието на конфликта ще е в ущърб на обществото и ще има ефект върху националната сигурност. Напрежението в политическата система се предава на хората, добави той и обясни, че няма разделено общество, което да е успяло.

Дублирането на организации в дългосрочен план ще даде негативни резултати, коментира още Йовчев по повод създаването на т.нар. „втора НСО“.

Не бива да се правят промени на парче. Опитът за решаване на конюнктурен проблем с промяна в системата води до затрудняване на функционирането ѝ, смята той.

„Това може да се види много просто. Да кажем, че оставим на охраняваните лица да изберат кой да ги охранява. Това предполага субективно решение. Още повече, че те нямат и не са длъжни да имат необходимите знания, на основа на които да вземат информирани решения за това, коя служба би трябвало да ги охранява. Могат да се получат много проблеми. По отношение на координацията, например. Само си представете, че за едно и също събитие трябва да присъстват охранявани лица, които са избрали да бъдат охранявани от различни структури, какви затруднения може да създаде това. Не е ясно, коя ще е структурата, която ще поеме охрана на периметъра, контрол на достъпа и т.н.“, обясни той.

Цветлин Йовчев обърна внимание на необходимостта да направим системата си за защита на националната сигурност адекватна на съвременността.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече