Врагове в спалнята на премиера Борисов! Могат ли тези скандали да свалят правителството?

0

Всряда няколко медии получиха по мейла от анонимен подател снимки, за които се намеква, че са от спалнята на Бойко Борисов. На една от тях той спи в леглото си, а на другите е снимано подобно нощно шкафче върху което има пистолет, а вътре в него няколкостотин хиляди евро (в пачки по 500 евро) и златни кюлчета, започва обзорния си материал в. „Капитал“.

Разпращането на тези снимки се случи няколко дни след като до някои медии беше пуснат и аудиозапис, на който се твърди, че е премиерът. В него той говори по телефона с неясен събеседник и от разговора става ясно, че (ако това е той) премиерът е наредил на формално независимата Комисия за финансов надзор да направи проверка на „Еврохолд“. Чуват се и обидни реплики към председателката на парламента Цвета Караянчева и няколко премиери на европейски държави.

Това предизвика вълна от политическо напрежение, която на моменти изглеждаше, че може да заплаши стабилността на правителството. Предсрочни избори, поне засега, изглеждат малко вероятни, но тези случаи предизвикаха много въпроси. Ето какво може да се отговори на някои от тях:

Защо публикуването на снимките и записите е важно?

Само през последните две седмици върху Бойко Борисов се стовариха серия от скандали, като във всички от тях се твърди, че изкарват информация иззад кулисите на властта. Избягалият в Дубай Васил Божков започна с пубикуването на sms кореспонденция с премиера и финансовия министър, а след това дойдоха аудиозаписът и снимките. Всичко това събрано означава, че премиерът има нов противник, който доскоро е бил част от най-вътрешния му кръг. Това подсказва, че може да има още информация за публикуване, а целта очевидно е компрометирането на Борисов и свалянето му от власт. Това, засега, не изглежда вероятно да се случи, но скандалите успяват да одраскат иначе тефлоновия образ на премиера. Дори и да не доведе до падането на правителството, влизането в подобен цикъл от скандали означава, че следващите няколко седмици, а може би и месеци, най-малкото ще създава сериозно усещане за нестабилност.

Истински ли са?

От качените първоначално осем снимки от „Афера.БГ“ три са с изтрити метаданни. Останалите пет носят информация, че са направени с iphone (модели 6 и 6s). Датите, на които са създадени снимките според информацията в тях (1 януари 2019, 3 март 2014, 4 август 2017, 13 август 2017, 26 юни 2012 и дори 4 август 2021) по-скоро са индикация, че е имало намеса. По принцип еxif информацията в снимките може да се редактира. В същото време се вижда (поне по обстановката в стаята), че те са правени по различно време.

В сряда главният прокурор Иван Гешев коментира, че държавното обвинение е започнало проверка на записа, но от думите му стана ясно, че тя е с предопределен край. Подобни на предходни скандали със записи държавното обвинение няма да се занимават със съдържанието на записите, а с това дали става дума за законно приложено СРС или за манипулация.

Какво казва самият Борисов за записа и снимките?

В официалните си изявления по темата Борисов на няколко пъти си противоречеше.

„Защо ми е пистолет в спалнята, нали съм уж най-пазен?“, каза той по време на изказването си пред журналисти, а няколко минути по-късно заяви: „Аз имам пистолет и не си се разделям с него“. Премиерът беше искрено възмутен, че са го снимали, докато спи, т.е. потвърди, че кадрите са от спалнята му.

Подозренията му са, че това се е случило по време на предизборната кампания за евроизборите. „По мокета го улавям“, каза Борисов. И разказа, че тогава е събирал изпълнителната комисия в резиденцията му в Бояна. „Кабинета, спалнята и тоалетната са на един етаж. Всички си ходеха нагоре, надолу. Някой може да е влизал, да е слагал, да е излизал. Ако гледате внимателно, там където си спинкам сладичко, това е интериорът. Той е такъв от 20-30 години, нищо не е променяно. Те може да са били там и преди“, заяви премиерът. В подкрепа на тезата си, че останалите снимки с банкнотите от 500 евро и кюлчетата злато са „нагласени“, Борисов каза, че в спалнята има каса. „Сиреч, ако искаш да държиш нещо, има каса“, уточни той.

В началото на скандалите Борисов твърдеше, че кореспондецията му с Васил Божков не е вярна, защото нямал кирилица на телефона си, но в сряда си призна, че са си разменяли съобщения и помогнал на двама юноши на Левски да заиграят в „неговия“ отбор „Витоша – Бистрица“. Т.е. потвърди индиректно, че sms-ите с Божков са истински, като се опита да завоалира момента със съобщенията, с които Божков му благодари за това, че е стопирал през 2018 г. законопроекта на Валери Симеонов за спиране на рекламата на хазарта по телевизията.

За циничните определения на Цвета Караянчева той почти потвърди, че ги е казал: „Те са чували от мен какво ли не, като ме ядосат, но те си знаят че ги обичам“ и придърпа Цвета Караянчева към себе си, за да я целуне по главата.

Могат ли тези скандали да свалят правителството?

Едва ли. На теория беше възможен вариант Борисов да подаде оставка, както направи в предишните два мандата, защото има чисто тактическа полза. Социологическите проучвания дават сериозна преднина на ГЕРБ в момента, но това, което спира Борисов, е, че ще даде достъп до властта на служебно правителство, назначено от Румен Радев. Нещо, което на няколко пъти повтори по време на пресконференцията си в сряда. Влизането на други хора в изпълнителната власт ще даде достъп до информация и съответно лостове, които да отслабят позицията на ГЕРБ преди изборите.

Кой започна тази кална война?

Краткият отговор на това е, че към момента не се знае. Има много предположения, но никакви доказателства, за което и да е от тях. „Имам подозрения, защото само изпълнителната комисия на ГЕРБ се записва и след това да се премонтира, аз не знам, ако БСП се записват или друга партия, или Радев вкъщи, ако си говорят така стерилно… Със сигурност ме интересува едно нещо – дали е законно, ако е законно това е проблем“, заяви Борисов.

Подозренията на много хора падат върху Васил Божков, но той никога не е бил толкова близко до Борисов, за да ги направи. Възможно е, разбира се, като един колекционер да ги е изкупил от някой и да ги пуска като съпорт на атаката, която провежда чрез факсимилета на тегления от собствената си банкова сметка, за които твърди, че са дадени на Владислав Горанов и Борисов. Но няма нито един факт, който да насочва в тази посока. Подобна е ситуацията и с другия заподозрян – Валентин Златев. Твърди се, че Златев и Борисов са скарани от година и половина, а като причина се приема настъплението на „Инса ойл“, зад която се смята че стои Пеевски. Самият Борисов избягва темата за Златев. Иначе сред „заподозрените“ от Борисов са широк кръг лица, като се започне от президента, премине се през Цветанов и се стигне до Националната служба за охрана. „Първо заплахите на Радев, че ще дойде свирепо правителство. Сиреч, той се готви да ни прави лоши неща“, каза Борисов. И продължи: „Оттам БСП, оттам Цветанов, оттам Мая Манолова, оттам Слави Трифонов, оттам всички ДСБ-та по земните кълбета, които са готови да се прегърнат с всеки комунист, само да не е ГЕРБ“. Борисов прибегна и до любимия си пример с дядо му, убит по думите му от комунистите, и намекна, че това може да се случи и с него, защото ГЕРБ не можели да бъдат победени на избори. „Значи какво трябва да се направи – да се убие флагманът Борисов и да се разпилеят през Цветанов, през втори, трети ГЕРБ. Това е целта на цялото упражнение“, заключи премиерът. На въпрос защо не споменава ДПС и Делян Пеевски Борисов отговори: „ДПС действа по друг начин. Те действат отзад, тихо…“ А за Пеевски отговори лаконично, че е депутат от ДПС и от опозицията и препрати журналистите да питат за него лидера на движението Мустафа Карадайъ или почетния председател Ахмед Доган.

През 2013 г., след назначаването на Пеевски за председател на ДАНС, Борисов имаше друга версия: „Те са подготвили сценарий – да ме задържат и в ареста да ме убият.“

Как реагираха основните играчи?

Президентът Румен Радев, който е единственият институционален глас, критичен към правителството, отдавна е припознат от Борисов като основен противник. Държавният глава повдигна въпроса за записа, като по този начин го институционализира. Радев поиска експертиза на записа и акцентирайки върху факта, че в него се коментират международни отношения, напомни, че такава при всички положения ще бъде направена от западните служби.

Сходна беше реакцията и на БСП: „В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната.“ заяви лидерът на партията Корнелия Нинова по време на Националния съвет на социалистите през уикенда.

Главният прокурор Иван Гешев, който от началото на мандата се опитваше да показва неутрално отношение към Борисов (включително и с прекратяването на оперативните срещи с МВР и ДАНС всяка сряда в кабинета на премиера), категорично го защити, при това с коментар, който е изцяло политически: „Това, което виждам в последните дни, е генериране на постоянни скандали. Не казвам тези неща, които се пускат, дали са верни или не са. За мен е ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия. Стратегията е ясна – дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация“

Идентичен наратив използваха и изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Възможно ли е наистина всичко да е заради еврозоната?

В изявлението си по повод скандалите Борисов директно заяви, че те се причиняват от хора, които нямат интерес България да влезе в еврозоната. Дали това е така, разбира се, на етапа няма как да се каже със сигурност. На теория влизането във валутния съюз нарушава стратегическите интереси на Русия в региона. Приемането на България там ще означава, че тя се премества по-близо до сърцето на Европа, докато за Москва е по-изгодно тук да бъде възможно най-сива зона на икономическа, политическа и социална нестабилност. Да се търси дългата ръка на руските служби зад тези скандали обаче засега изглежда пресилено. Още повече България сега не влиза в еврозоната, а в нейното преддверие – валутния механизъм ERM-II. До същинското приемане на общата валута има още много време. Обяснението на събития, като публикуването на записите и снимките, в България обикновено не е толкова конспиративно, а по-скоро битово.

Скандалите обаче могат да имат ефект върху процеса по приемане в ERM-II.

Теоретично това наистина може да стане още през юли тази година, както обяви Борисов. С капитализирането на ПИБ, в което държавата участва със 140 млн. лв. през ББР, правителството отметна като изпълнено и последното условие по пътя към еврото. Очакванията са още в началото на юли ЕЦБ да обяви дали иска да установи тясно сътрудничество с БНБ и ако отговорът е положителен, България може да подаде и документи за ERM II.

Решението за това обаче не е само въпрос на изпълнени условия. За да се случи това, трябва всички държави от еврозоната да са съгласни и това е изцяло политически процес. Снимки, които създават съмнения, че премиерът държи в спалнята си няколкостотин хиляди евро в брой и злато, със сигурност не помагат за това.

Материалът е на в. „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече