Елена Йончева: В Брюксел знаят за корупцията у нас и очаквайте резултати

0

Още през септември, октомври ще има европейска реакция на разкритията, твърди още евродепутатът

Евродепутатът Елена Йончева обяви, че Брюксел е наясно с корупцията в България и че съвсем скоро ще има резултати от това. По Би Ти Ви тя заяви, че е имало едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ – европейската служба за борба с измамите с евросредства. Имала и разговор и с еврокомисаря Вера Йоурова. Информирала съм и антикорупционната комисия в Брюксел за политическите скандали в България, обяви още Йончева в отговор на въпрос дали разкритията на бизнесмена Васил Божков са известни вече на европейските институции.

От думите й стана ясно, че тя е направила всичко възможно те да стигнат до Брюксел. Според нея още през септември, октомври т.г. ще се видят и усетя резултатите от разкритията за корупцията в България.

Евродепутатката обяви, че е станало ясно как хора като Божков и други бизнесмени са „принудени да връщат средства, да плащат такса спокойствие“. „Бизнесът мълчи, защото знае, че ако започнат да говорят, те ще бъдт ударени. Тази политическа класа се самозабрави, безконтролна и мисли, че никой не може да я накажа. Призовавам българския бизнес да не мълчи„, призова Йончева.

Когато вероятно гласът на едни министър-председател казва: „ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева“, да, страхувам се . Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча“. Това обяви още в интервю за предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви от Брюксел евродепутатът от ПЕС Елена Йончева.

Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис с гласа на премиера Бойко Борисов.

Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава“, коментира Йончева.

Евродепутатът се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов“. И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. „Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България“, каза още евродепутатът.

Относно отношенията си лидера на БСП Корнелия Нинова тя обяви, че няма проблем между тях. „Тя очевидно има проблем със своите структурни. Българската левица няма как да спечели властта, ако занимава цялото общество с вътрешни боричкания. Успешен ще е този лидер, който обедини партията. Такъв лидер ще подкрепя“, обяви Йончева.

Автор:  МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Източник: в „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече