Нов закон забранява търгуването с детски храни онлайн

0

Новият Закон за храните регламентира, че детски храни, храни за кърмачета и малки деца не могат да се продават от разстояние, което включва и онлайн магазините. Ето защо Илиян Илков – собственик и управител на онлайн магазин за детски стоки от няколко дни няма право да продава детски храни. Бизнесменът разбрал за промяната в деня на обнародването в „Държавен вестник”. Според него това е нелогично, след като заради пандемията обществото предпочита възможностите за онлайн пазаруване, съобщава в. „Банкеръ“.

Все още не можем да разберем мотивите, които стоят зад тази промяна. Предполагам, че е направено с позитивното намерение да се регламентират онлайн продажбите на тези стоки и да се ограничат нелегални търговци или съмнителни търговци, но пък по този начин страдат изрядните“, каза той пред БНР.

Детските храни касаят уязвима група от обществото и според Илков трябва да се вземат „абсолютно всички необходими мерки, за да може да се гарантира качество, което получават, когато пазаруват“. Но „за тази цел има други закони, които могат да постигнат този ефект и те всъщност работят“, а майките пазаруват дистанционно, защото това предполага съобразяване с режима на малкото дете.

Снимка: www.relaxbulgaria.com

От една страна имаме БАБХ, която извършва контрол върху всички търговци, които оперират с храни. Всеки, който продава, трябва да е регистриран. Има проверки, лицензионен режим… Аз лично имам около 120 страници документация, свързани с норми, които трябва да се спазват. От друга страна, потребителите, по Закона за защита на потребителите, имат право да върнат стока, купена от разстояние, в рамките на 14 дни без да дължат каквото било обяснение. Освен това имат право на рекламация….“, описа бизнесменът как се контролира спазването на изискванията.

В коментари в интернет бизнесменът е срещал разкази за единични случаи на онлайн продажби на храни с изтичащ срок годност, но е категоричен, че това се случва изключително рядко и, подобно на физическите магазини, не е злоумишлено, а заради недоглеждане. От бранша се надяват на промени в закона, които отново да им позволят да търгуват с детски храни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече