Резултат от извънредното положение: 30% скок на жалбите до националния омбудсман

0

Диана Ковачева е сезирала МВР заради нарушаване на конституционни права

Серия от жалби по време на извънредното положение заляха омбудсмана Диана Ковачева. Хиляди останаха без работа, а новата система за събиране на глоби по границата накара Ковачева да изпрати препоръка, в която се казва, че няма как заради задължения да бъде възпрепятствано пътуването на гражданите в чужбина. „За двата месеца извънредно положение броят на жалбите до мен се увеличиха с около 30%, което е наистина е сериозен ръст. Най-много жалби получихме, свързани с потребителските права на хората и хора, които остават без работа и не могат да погасяват своите задължения“, заяви Диана Ковачева за „България сутрин“, съобщава Dnes.bg.

Тя сподели, че потребителските жалби, които са с най-голям ръст, са тези срещу топлофикациите в страната и решенията на КЕВР.

Там аз изпратих поне 4 препоръки в този период, явих се на поне 2 публични изслушвания и наистина бях сериозно ангажирана„, каза още омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя е сезирала МВР заради нарушаване на основни конституционни права на хората, а именно правото на придвижване. Става въпрос за новата система на МВР, която събира неплатени фишове за глоби на границата.

„Важно е да се събират глобите, защото има важен превантивен ефект. Тези, които са нарушили правата на път, те нарушават правата на всички и застрашават живота на хората. Но от друга страна това, срещу което аз възразявам, е подходът, при който когато хората са изразили недвусмислено своето намерение да напуснат страната на самата граница да бъдат спирани, да не могат да продължат. По Конституция всеки има право по всяко време, когато реши, да напусне пределите на страната„, категорична е Ковачева.

Омбудсманът допълни, че глобите трябва да бъдат събирани, но е смущаващ фактът, че около 100 млн. лв. не са събрани.

„Това е задължение на НАП. Не е удачно подобни вземания да бъдат прехвърляни към частни съдебни изпълнители. Проблемът е, че не може упражняването на конституционни права, каквото е преминаването на границата и напускането на страната, да бъде обвързано с изпълнения на задължения„, подчерта Диана Ковачева.

Тя припомни, че през 2011 година предишният омбудсман Константин Пенчев е сезирал Конституционния съд с подобен проблем. Тогава на гражданите е било предложено да не могат да напускат страната, ако не са платили своите данъци.

Свободата на придвижване и да напуснеш страната, освен че е конституционно право, е и право, защитено от правото на Европейския съюз. То не може да бъде ограничавано. Тези глоби трябва да бъдат събирани от НАП, трябва да бъдат събирани своевременно и не бива да се допуска, когато хората стигнат на границата да бъдат изненадани за глоби, за които не са били информирани„, добави Ковачева.

Тя е възразила срещу ремонтите на топлофикациите, тъй като сроковете били много дълги.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече