Жени с репродуктивни проблеми с петиция до Борисов и НОЩ да отворят границата с Турция за ин витро процедури

0

Жени с репродуктивни проблеми излязоха с петиция за отваряне на границата с Турция за планирани ин витро процедури. Самата петиция носи името „За възможността да пътуваме до Турция с цел ин витро лечение“. Те се обръщат лично към премиера Бойко Борисов, министър на здравеопазването Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Те информират, че от четири месеца чакаме всяка възможна дата за промяна на ситуацията, но за жалост не вярваме, че скоро вирусът ще изчезне напълно, а за нас времето е много ценно и всеки отложен месец е пагубен.

Ето и самият текст на петицията:

Уважаеми господа, След затваряне на границите на Р България поради разрастващата се пандемия през месец март тази година, ние, двойките с репродуктивни проблеми, бяхме принудени да прекратим преждевременно своето ин витро лечение на територията на Р Турция. Въпреки разочарованието приехме отговорно тревожната обстановка и отложихме надеждите и мечтите си за по-добро време. За съжаление за много голяма част от хората, подлагащи се на ин витро процедури, четири месеца чакане са дълъг и мъчителен за психиката период. Доста често се налага отлагане и по време на самото лечение, което засилва още повече притеснението от невъзможността за продължаване на процедурите.

Илюстративна снимка: Булфото

Може би някой ще зададе въпроса: „Защо да не продължим в България предвид смутното време?“ Отговорът е, че всеки от нас има своята основателна причина да се насочи към Турция. Някои от нас вече са започнали своите процедури преди пандемията, вложили са финансови средства и имат замразени ембриони, за други причината е възрастовият фактор, за трети – тежкият мъжки фактор или редицата неуспехи и търсенето на нов шанс за осъществяване на най-ценното, а именно да станем родители.

На 11 юни 2020 г., Р Турция отвори границата си за българските граждани без условия за карантинен престой, с което нашите надежди за лечение се върнаха. Наясно сме с новите правила и заповедта, че при пътуване на територията на Р Турция след връщането си в Р България задължително ще бъдем поставяни под четиринадесетдневна карантина. Проблемът е, че ние имаме средно по три-четири пътувания за процедура, като това зависи и от всеки индивидуален случай. Цялото лечение отнема петнадесет-двадесет дни. Ако сме подложени на карантина в България, няма как да се върнем за прегледи в Турция навреме. Абсолютно невъзможно е.

Затова решихме да се обърнем към институциите с призив за съдействие. Бяхме насочени към Регионална здравна инспекция, като ни беше обяснено, че всъщност имаме опция за лечение, но трябва през целия период на пътуване и връщане в България да бъдем под карантина, чакайки следващия преглед. Условието е да се пътува единствено с личен автомобил, което в повечето случаи ще постави под карантина и мъжа, и жената, което пък ще доведе до поне един месец непрекъсната, постоянна карантина за семейството. Благодарни сме, че все пак има възможен вариант, но за съжаление той е непосилен за нас най-вече от финансова гледна точка и от евентуален проблем на работното място“, се казва в петицията.

Жените с репродуктивни проблеми настояват за премахване на карантината за хора, които са на ин витро лечение в Турция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече