Правен експерт: Прокуратурата действа с политически аршин и не посяга на силните на деня, а се бори с неудобните на властта лица

0

По думите Иван Брегов амбициите на прокуратурата минават през осъдителни присъди и решения

Наблюдаваме една сериозна показност на досъдебното производство, която засища някакъв обществен интерес, може би, предвид факта, че често пъти финалният акт на съда никак не се съобразява с исканията на прокуратурата, защото тя не умее да преследва тези, които трябва да преследва. Това каза пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

Той коментира решението на прокуратурата да протестира оправдателната присъда на шестимата обвиняеми по делото „EVN“ – бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булгброкърс“ и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков.

Право на прокуратурата е да протестира този акт на съда, но ще видим с какви средства ще се води тази война – ако е със средствата на правото, няма лошо, стига да не стои зад това политическа амбиция или по-скоро изпълнение на политическа поръчка.„, каза юристът.

Според Брегов прокуратурата действа с политически аршин и не посяга на силните на деня и се бори с неудобните на властта лица: „Това не е нещо чуждо на българската прокуратура през последните 30 години„, уточни той.

В предаването „Преди всички“ Иван Брегов предположи, че след години Прокопиев, Дянков и Трайков ще заведат дела срещу България за вреди по Закона за отговорността на държавата.

Юристът коментира туита на главния прокурор Иван Гешев веднага след решението на съда: „Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси„. По думите на Брегов амбициите на прокуратурата минават през осъдителни присъди и решения.

Иван Брегов беше категоричен, че справедливостта се въздава от съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече