Единодушие между Борисов и Радев: Нищо странно няма в разговорите с бизнесмени

0

И президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов заявиха днес поотделно, че няма нищо необичайно и нередно в това висши представители на властта да поддържат чат комуникация с бизнесмени. И двамата смятат, че с темата с чатовете се отвлича общественото внимание. Според президента – от фрапантни злоупотреби, според премиера – от успехите на управлението в привличането на инвестиции и създаването на нови работни места.

Повече от нормално е държавен глава да препоръчва големи инвеститори, няма нищо лошо да се познават, но да си кажат„, коментира днес премиерът Бойко Борисов при откриването на нов логистичен център край Пазарджик.

Чуждите посланици при всяка среща настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите промотират политиката и линията на своя експортно ориентиран бизнес. Това трябва да прави всяка държава.
Много пъти. Винаги, когато мога, вземам със себе си голяма бизнес делегация – самолетът е пълен. Едно е да идат сами на терен, друго е с президента на държавата и аз кажа – това са почтени представители на бизнеса
„, заяви президентът Румен Радев при посещение във Велико Търново. Допълни, че комуникира по различни начини, защото много хора търсят от него подкрепа.

Повод за тези реакции станаха разпространяваните в последно време от прокуратурата извадки от чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, в които обвинението подозира търговия с влияние. В допълнение вчера Бобоков публикува откъси от свои разговори с премиера Бойко Борисов по неговите думи, а прокуратурата веднага след това публикува друг чат – между Бобоков и „Prezident – Rumen Radev“. Междувременно Бобоков отрече да е разговарял с държавния глава от устройствата, предадени на прокуратурата, а Радев настоя съдържанието на комуникацията между двамата да бъде публикувано в пълнота.

„Единственият начин прокуратурата да докаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат – това е да публикува пълния чат.

В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредния медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата“, подчерта президентът днес. Той каза, че няма да препредава своите съобщения към Бобоков, а ще изчака „прокуратурата да докаже, че не действа селективно и манипулативно“.

„Упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“, продължи Радев.
И премиерът Борисов смята, че се отвлича вниманието, но не от „фрапантни злоупотреби“, както смята Радев, а от важните за обществото нови инвестиционни проекти и работни места. Настояването на журналистите за по-конкретни отговори го накара да избухне. „Няма да говоря повече, дотук ми дойдохте сега (като посочи върха на главата си). Довиждане, лек ден, сега. Важни са работните места и доходите. Това ни отдалечава от големите цели, голямата новина днес е тоя завод, новите 1000 работни места“, посочи той. В допълнение каза, че спира с коментарите, за да не излезе, че войната с президента влиза в нов етап.

„Не водя война, аз правя заводи, правя пътища, правя суперкомпютри, толкоз“, допълни нервно той. На излизане от базата отново беше посрещнат от журналистите и получи инструктаж от началника на кабинета си Севдалина Арнаудова: „Само се усмихвате сега. Стига толкова“. Борисов все пак не се сдържа да отбележи, че не участва в сериала и това е тема на медиите.

Радев обобщи отношенията си с Борисов така: „Нали не си представяте, че като се прегърнат премиер и президент, ще се решат проблемите на България. Те ще се решат чрез прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса, който осигурява високотехнологично производство, съвременен мениджмънт и износ“.

Направи и уговорката: „Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Това трябва да се изчисти. Едни работят и внасят в хазната, а други се възползват“.

„Добро утро, бос“ – Пламен Бобоков показа есемеси с Борисов – четете тук
Прокуратурата отговори на Бобоков и публикува разговори с „Prezident – Rumen Radev“ – четете тук
В разпространените от прокуратурата разговори до момента:
Бобоков и Узунов обсъждат искано от затворник помилване (серия 6) – тук
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер „Бадр“ и международната политика (серия 5) – тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) – тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) – тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) – тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) – тук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече