Успя! Васил Божков осъди държавата заради „Еврофутбол“

0

Бизнесменът беглец обвинява министър Горанов и Комисията по хазарта, че са съсипали компанията

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, се похвали тази сутрин, че е осъдил Държавната комисия по хазарта заради отнетия лиценз на „Еврофутбол“. „Хунтата съсипа българска компания на четвърт век, а хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL останаха без работа и доходи.  Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП“, написа Божков на страницата си във Фейсбук.  Той коментира, че „с решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ е напълно незаконосъобразен акт, и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж“, съобщава в. „СЕГА“.

Да припомним какви са фактите.

Пунктовете за спортни залагания на „Еврофутбол“ бяха затворени, след като на 14 февруари Държавната комисия по хазарт (ДКХ) връчи на компанията акт за 328.9 млн. лв., а на 25 март взе решение да й отнеме лиценза за срок от 3 месеца. От ДКХ обявиха, че дружеството има големи задължения за периода 18 декември 2014 – 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

„Еврофутбол“ обжалва отнемането на лиценза пред Административен съд – София град. Сега става ясно, че на 1 юли съдът се е произнесъл и отменя решението на ДКХ от 25 март 2020 г., с което се отнема лицензът на компанията за три месеца. Успоредно с това дело фирмата на Божков води и друг съдебен спор –  за начислените такси и лихви за близо 329 млн. лева.

СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ

Причината за обрата с лиценза са гафове, допуснати от комисията в процедурата. Тъй като „Еврофутбол“ оспорва акта за дължими такси и лихви, ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения – вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт,  смята съдът. Освен това се оказва, че хазартната комисия сама е предложила на „Еврофутбол“ да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, а лицензът й все пак е бил отнет.

Ето защо съдебният състав е уважил жалбата на компанията на Васил Божков срещу отнемането на лиценза и отменя решението на ДКХ. Комисията може да пристъпи към повторно отнемане на лиценза, ако спечели другия съдебен казус – за дължимите държавни  такси и лихви, които „Еврофутбол“ оспорва, гласи решението. То обаче не е окончателно и може да бъде оспорено в 14-дневен срок. Засега не е ясно как ще реагира Комисията по хазарта. 

БОСЪТ

Васил Божков се намира в Дубай. Той напусна България в началото на годината, след като стана мишена на прокуратурата. В рамките на няколко месеца хазартният бизнесмен получи 18 обвинения в различни тежки престъпления. Хазартната му империя, градена десетилетия, рухна, след като стана ясно, че фирмите, организатори на лотарийни игри и на залагания, са тълкувал Закона за хазарта и са прилагали облекчен режим на облагане, спестявайки си стотици милиони левове.  Божков неизменно настоява, че не е нарушавал закона. Наред с това обаче в последните седмици твърди, че е давал подкупи на най-високо равнище, за да получава добро отношение към бизнеса си. Твърденията си придружава с различни „доказателства“ – като разменени есемеси, комикси и извлечения от банкови сметки. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече