Иван Бакалов пита: Има ли още неразбрали, че мафиотска групировка управлява държавата?

0

Спонтанният протест срещу акцията на Гешев в президентството продължи до късно вечерта с окупиране на Орлов мост

Като гледа човек реакциите из социалните мрежи за прокурорската акция в президентството, на някои още не им се вярва. Откровените гербаджии скочиха веднага да обвиняват Румен Радев. Но освен тях, някои още не са убедени, че ни управлява мафиотска групировка. Буквално и без преувеличение. Тя е овладяла институциите в държавата, така че само формално изглежда парламентарна демокрация, пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg.

Борисов е като главатар на банда, сочи враговете и по команда медии, прокуратура, партии, министри работят като мафия, с всички средства мачкат всеки, който им пречи.

Какво точно се случи вчера в президентството, което е толкова скандално?

То беше окупирано от въоръжени служители на МВР и прокуратурата, за да влязат вътре прокурори да арестуват двама съветници и да обискират кабинетите им. Защо са арестувани и дали има достатъчно основания, още не е ясно. Но нито обискът, нито ареста изискват президентството да бъде окупирано. Това е нагла демонстративна акция на Гешев за сплашване.

Ден, след като президентът Радев каза, че изпълнителната власт е определила НСО да охранява Доган и Пеевски, и защити интересите на държавата с окупирания плаж в Росенец, главният прокурор реши да смачка президентството. Да покаже, какво може да се случи и на Радев, ако много приказва.

Юристи са най-възмутените от акцията и коментарите им са еднозначни, че това е невиждано посегателство на върховна институция на държавата, на държавния глава.

Акцията е унижение не за Радев, а за държавата. Международният отзвук само излага страната, а не създава имидж на прокуратурата като независима. Точно обратното. Главния прокурор Гешев няма да блесне като борец с престъпността, по-скоро се очертава, че той обслужва организирана престъпна група във властта.

Може ли да излезе обществото от хватката на тези узурпатори, по пътя на избори и политически промени?

Някои си представят, че президентът може да обяви военно положение и да отстрани Борисов и правителството му.  Това са наивни мечти, които нямат никакви законови основания. И президентът няма такива правомощия.

Сегашната ситуация показва, че трябва да се обединят всякакви политически партии срещу ГЕРБ. Както единния фронт срещу фашизма навремето, обединил и леви и десни. Такова обединение може да отстрани сегашната явна и прикрита коалиция между ГЕРБ, националистически партии и ДПС.

Който и да дойде след Борисов, каквито и сътресения да има с окопалата се във всички структури на властта негова партия, ще бъде по-добре от сегашното положение.

Основна законодателна задача на бъдещия парламент ще бъде да отстранят сегашния главен прокурор, преди да е навредил още повече на държавата с милицонерските си акции. За някои негови арести и обвинения от сега с просто око се вижда, че ще завършат с оправдателни присъди и в съда в Старсбург.

За този главун прокурор бяха събрани агитки от криминалния контингент да правят демонстрации в негова защита. Изборът му от Висшия съдебен съвет с 20 гласа „за” и само 4 „против” е срам за юристите в България, срам за висшия орган на съдебната власт. Тази Висш съдебен съвет трябва да бъде разформирован, освободен предсрочно и избран нов. Това досега, откак е приета конституцията, се е случвало два пъти, и Конституционният съд се е занимавал с този въпрос. Следващият парламент може да го направи трети път, да промени закона и да избират наново ВСС, който да освободи недоразумението Гешев.

При по-висока избирателна активност и ясни политически идеи, може да се стигне и до поправки в конституцията и дори насрочване на избори за Велико народно събрание, което да промени и по-съществени неща за съдебната власт и главния прокурор.

Сега главатарят на бандата с чекмеджето много добре разбира коя партия, кой и с какво може да застраши властта му. Затова купува и заплашва, играе си на разделяй и владей, разбил е с хора отвътре главната си опозиция БСП, ще си напазарува пак тоя-оня от насипното дясно, за да ги раздели.

Но търпението има предел и са възможни най-неочаквани промени до изборите. Апатията с 50% негласували е единствената причина Борисов досега да печели избори. При по-висока избирателна активност никакви манипулации и фалшификации не могат да помогнат на мафиотската партия. В последните три парламента тя има между 84 и 97 депутати. Няма изгледи да вземе повече занапред.

С две думи – спасението е обединение срещу ГЕРБ. И да се гласува за партия, която официално поставя в целите си, че ще промени закона и ще разформирова отново Висшия съдебен съвет, за да изберат нов главен прокурор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече