Проф. Михаил Мирчев: Ако Цветанов се яви на изборите, половината ГЕРБ ще отиде при него, Мая и Слави нямат шанс

0

„Ако партията на Цветан Цветанов успее да бъде регистрирана, аз мисля, че това ще бъде убийство на малките играчи в дясното пространство.“

Това заяви в интервю за БНТ социологът проф. Михаил Мирчев.

„Под голям риск да влезе в парламента ще е „Да, България“ на Христо Иванов. Мая Манолова няма никакъв шанс, при условие, че има формация на Цветан Цветанов. Същото е и със Слави Трифонов. Това е друго възлово нещо, за което не говорим. Цветан Цветанов излезе на сцената и има огромен потенциал, защото е подкрепен от братска Америка, включително и от едни много специални сили в САЩ. Той мно узря като политик и въобще не трябва да бъде подценяван. Ако Цветан Цветанов излезе със своя партия на изборите, половината ГЕРБ ще отиде при него и ще унищожи новите играчи, които все още са толкова несигурни, че никой дори не знае ще излязат ли на сцената. Драгите патриоти, и трите партии, групово ще измрат. Те са на смъртния одър. Така че не мисля, че следващият парламент ще бъде фрагментиран“, коментира той.

Според него „драгите патриоти ще измрат групово“. „ВМРО, НФСБ и Атака са на смъртния одър“, убеден е проф. Мирчев.

„Целият кабинет виси на косъм, защото вчера беше осмият ден на протестите и беше една голяма манифестация, защото за първи път се обикаляше целият вътрешен ринг. От възрастова гледна точка те бях по-балансирани – нямаше само млади хора, а и на средна възраст и отгоре. Направи ми впечатление, че не се викаше. Имаше няколко групи, които грозно крещяха срещу Бойко Борисов. Аз бях от 20:00 до 23:00 часа. Около 22:00 часа дойдоха младежи със странни дрехи и обувки на кечисти. Това са хората, които провокират, за да се смени общият дух на протеста“, каза още проф. Михаил Мирчев.

„Щом една конструкция на властта така се е провалила и е докарала работата до „мафия“ и всенародно недоволство, трябва да падне правителството. След това идва друг, който може и да не е идеален, но поне трябва да му се даде някакъв шанс да разбие грозното статукво. Н ие сме в революционна ситуация. Толкова са динамични нещата, че надали е резонно да мислим за 3-5 или 13 години напред, а за следващите две седмици. Ако обаче личността на служебния министър-председател бъде като проф. Огнян Герджиков, ще бъде поредната трагедия и поредният път, в който Румен Радев ще излъже общественото очакване спрямо себе си. Ако обаче се окаже един читав служебен министър-председател, след 3 месеца вече можем да гадаем и да правим някакви по-дългосрочни сценарии. Кой го пита Бойко Борисов в момента дали ще има или няма да има служебен кабинет, за да казва „абсурд“? Той е човек, който пада от власт и други хора ще решават“, коментира социологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече