Правителството се произнесе: Остава на власт, „докато не се скъса връзката с гражданите“

0

По време на продължилия около 2 часа дебат по вота на недоверие БСП поиска от парламентарната трибуна и оставката на главния прокурор Иван Гешев, а вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че кабинетът „ще стои докато има полза от него и не се е скъсала връзката му с гражданите“.

Докато депутатите разискваха вота на недоверие, пред парламента стотици настояваха за незабавна оставка на правителството и главния прокурор, както и за предсрочни избори.

Гласуването на вота ще бъде по време на ново извънредно заседание на парламента във вторник в 11:30 ч. Очаква се и този опит за сваляне на кабинета „Борисов 3“ да не е успешен, тъй като само БСП и ДПС са заявили, че ще го подкрепят, а те имат общо 102-ма депутати при нужни минимум 121.

„Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта„, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, докато представяше мотивите за вота.

По думите ѝ за последните 3 години корупционните скандали във властта са станали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност.

Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „Чекмеджегейт“ и още и още“, изброи Нинова.

Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури.

Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията“, допълни лидерът на БСП.

„Гешев трябва да си тръгне с това управление“

Още в началото на антиправителствените протести социалистите обявиха, че подкрепят исканията на демонстрантите, но рядко критикуваха и споменаваха поименно главния прокурор Иван Гешев. Едва в началото на миналата седмица и то след зададен въпрос от журналист Нинова обяви ясно, че иска оставката и на Гешев.  По време на дебатите в понеделник депутатът от БСП Крум Зарков пък обяви, че главният прокурор трябва да си тръгне с правителството:

„Под ръководството на Иван Гешев тя е готова на всеки запис да отговори със запис, на всяка снимка с чат, а ако и това не може – с показна акция, с арест, с нахлуване. И затова той обвързва съдбата си с това управление и трябва да си тръгне с него. А защо тези неща по правило не водят до осъдителни присъди? Не знам. В корумпирана държава този въпрос е за кръчмарски разговор, а кръчмата се казва „Осемте джуджета.“

Той добави, че мнозинството граждани, опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество и чужди медии казват, че България е корумпирана, а управляващите седят „безочливо и обясняват, че не е вярно“.

„Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка. Само вие не виждате, че говорите за Еврозона в държава, където в разменна монета превърнахте суджука, където местното самоуправление е поверено на дриймтиймове. Само вие не виждате, че в държавата на корупцията пазарът е всевластен в здравеопазване и образование, но е безсилен по отношение цените на имотите на властта“, каза социалистът.

Дончев: Правителството ще стои докато не се е скъсала връзката с гражданите

Основната теза на ГЕРБ пък беше, че на последните избори хората са им гласували доверие да управляват, а те били научени да носят отговорност.

Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои – докато има смисъл, докато има полза, докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате „Оставка, каза вицепрмеиерът Томислав Дончев.

Той добави, че в България корупцията е хронично заболяване:

„Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закони. Уважаеми дами и господа народни представители, какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави. Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от 30, от 40, от 60, от 100 години“.

Валери Симеонов не виждал „кой знае какво напрежение“

След дебатите лидерът на участващата във властта НФСБ заяви, че не виждал „кой знае какво напрежение, няма нужда да се тушира“. Думите му дойдоха на продължаващите протести пред Народното събрание.

Не е въпросът дали харесвам протестите, аз няма да се женя нито за някой от протестиращите, нито за някой от телевизиите. Нека да са по площадите, само че да се спазва законът за провеждане на публични мероприятия: да се пускат уведомления, да се уведомяват гражданите на София кои улици и кръстовища ще се затворят, за да знаят, а не тази анархия и вакханалия, която блокира столицата с часове, това е повече от безобразие“, каза той. 

Премиерът Бойко Борисов и коалиционните му партньори вече дадоха заявка, че вотът няма да мине. Миналата седмица те обещаха, че след отхвърлянето на вота ще има големи промени в кабинета. В ГЕРБ дори обсъждали варианти какви ходове имат в създалата се ситуация, като повечето предвиждали Борисов да не е премиер. Засега обаче не е ясно дали някоя от тези опции ще бъде изпълнена.

Протестиращите пък останаха доволни обещанията за промени в кабинета и продължават да настояват за оставка на правителството и предсрочни избори.

За да падне правителството с вот на недоверие, той трябва да бъде подкрепен от поне 121 народни представители. Засега обаче само ДПС е обявило, че ще подкрепи социалистите в опита им да свали кабинета. БСП обаче има 78 народни представители, а Движението 25, като един от тях – медийният магнат Делян Пеевски ходи на работа изключително рядко. Ако все пак всички депутати от двете групи са в залата, вотът ще е подкрепен от 103-ма народни представители.

В момента управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ имат 116 гласа. Вероятно обаче и партията на аптекарско-петролния бос „Воля“, която има 12 народни представители и често подкрепя ГЕРБ с гласовете си, няма да подкрепи вота.

Под въпрос остава как ще гласуват шестимата „независими“ депутати от „Атака“. Миналата година те бяха изгонени от „Обединени патриоти“ и се дистанцираха от властта, но през януари не подкрепиха предходния вот на недоверие срещу властта.

Материалът е на „Mediapool.bg“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече