Антонио Гутереш, ООН: Половината от световното богатство принадлежи на 26 души, докато населението живее в нарастващо неравенство

0

Половината от световното богатство принадлежи на 26 души, докато по-голямата част от населението живее в условия на нарастващо неравенство. Това съобщи в събота генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, изнасяйки лекция, посветена на паметта на Нелсън Мандела, цитирано от „Поглед“. 

“Неравенството е характерна черта на нашето време. Повече от 70% от световното население живее в условия на нарастващо неравенство в доходите и богатството”, каза генералният секретар.

 Антониу Гутериш, снимка: Faktor.bg

“Двадесет и шест от най-богатите хора в света притежават толкова блага, колкото половината от световното население”, допълни той.

В същото време неравенството се измерва не само от доходите, заплатите и богатството, заяви той. “Шансовете на хората да успеят в живота зависят от техния пол, семеен и етнически произход, раса, наличие или отсъствие на увреждания и други фактори”, заяви ръководителят на световната организация. “След пандемията развиващите се страни са в още по-уязвимо икономическо положение от преди”, каза Гутереш.

За тях трябва да гарантираме не само анулиране на дълга, но и ние подкрепяме установяването на специални права на даване на заеми за тези страни”, допълни той.

“Днес развитите страни харчат трилиони за ответни мерки и за подкрепа на икономиката”, продължи генералният секретар. “Африка трябва да може да направи същото. Тя се нуждае от пряка подкрепа в размер на около 10% от БВП, има нужда от трансфер от около 200 милиарда долара”, допълни той. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш предложи на света мащабна инициатива за борба с неравенството – „Нов глобален договор“, целта на който ще бъде създаването на по-справедлив световен ред на планетата.

Пандемията на коронавируса разкри тъжната разлика между личния и обществения интерес, както и огромните пропуски в структурите на управление и етичните рамки”, каза генералният секретар.

“За да затворим тези пропуски и да направим нов социален договор е необходим нов глобален договор, който гарантира по-широко и по-справедливо разпределение на властта, богатството и възможностите на международно ниво “, подчерта той. Според ръководителя на ООН друг фактор – антирасисткото движение, което се разпространи от САЩ по целия свят след убийството на Джордж Флойд, се е превърнало в знак, че хората са уморени.

“На хората им омръзна от неравенството и дискриминацията, която третира хората като престъпници поради цвета на кожата им, уморени са от структурния расизъм и системните несправедливости, които лишават хората от основните им човешки права”, продължи той. „Тези движения сочат два исторически източника на неравенството в нашия свят: колониализмът и патриархатът”, убеден е Гутереш.

Генералният секретар отбеляза, че предишният модел на социалния договор в съвременния свят всъщност е спрял да работи. “Коронавирусът се сравнява с рентген, който разкрива пукнатините в крехкия скелет на изградените от нас общества “, каза той.

“Той подчертава широко разпространените заблуди и лъжи”, допълни ръководителят на ООН. “Лъжа е, че свободните пазари могат да осигурят здравеопазване за всички, измислица е, че живеем в пострасистки свят, мит е, че всички сме в една и съща лодка”, смята ръководителят на организацията. “Всъщност, въпреки че всички сме в едно и също море, очевидно е, че някои са струпани в луксозни яхти, а други са се вкопчили в плаващи отломки”, подчерта Гутереш.

Според генералния секретар на ООН „новият социален договор ще позволи на младите хора да живеят в достойни условия, ще предостави на жените същите перспективи и възможности като мъжете и ще защити болните, уязвимите и членовете на различните малцинства“.

Новият социален договор между правителствата, хората, гражданското общество, бизнеса и другите заинтересовани страни трябва да обхваща заетостта, устойчивото развитие и социалната защита, основаваща се на равни права и възможности за всички, обясни той.

“Неравенството започва от самия връх: в световните институции”, заяви Гутериш, предлагайки да се реши този проблем чрез реформирането им. “Новият модел на глобалното управление трябва да се основава на пълно, приобщаващо и равноправно участие в работата на световните институции “, каза той. “В противен случай ще се сблъскаме с още по-голямо неравенство и липса на солидарност, подобно на тези, които виждаме днес в разпокъсания глобален отговор на пандемията на коронавируса”, посочи той.

“Страните, които са успели преди 70 години, отказват да разгледат реформите, необходими за промяна на властовите отношения в международните институции”, заяви Гутереш. “Пример е съставът на Съвета за сигурност на ООН и бордовете на директорите на институциите от Бретън Уудс и правото на глас в тях”, убеден е генералният секретар. Ръководителят на организацията също изрази увереност, че развиващите се страни трябва да бъдат по-добре представени в процеса на вземане на решения на глобално ниво.

„Нуждаем се от по-приобщаваща и балансирана многостранна система за търговия, която да позволява на развиващите се страни да се движат нагоре по световните вериги на доставки“, каза той.

Генералният секретар възнамерява да обсъди новата си инициатива с всички държави по време на предстоящата 75-та юбилейна сесия на ООН, както и на други международни платформи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече