Цветозар Томов: Клакьори на правителството се правят на независими и подвеждат хората

0

Изключително дразнещ е начинът, по който клакьори на правителството, които се правят на независими анализатори, непрекъснато се мъчат да подвеждат хората. Това пише във фейсбук профила си анализаторът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той дава примери:

1. Предсрочни избори не могат да се произведат по-рано от декември, а редовните са скоро след това. Не е вярно. Цялата процедура изисква по-малко от 3 месеца, ако има добра воля. Избори може да има в началото, най-късно средата на октомври. Ще припомня, че през 1997 година БСП след едномесечно усукване върна мандата на 4 февруари, а изборите бяха насрочени за 19 април. Даже сега сроковете на кампанията са скъсени.

2. Есента има риск от тежка здравна и икономическа криза, затова ще е безотговорно правителството да подаде оставка. Глупости. Това правителство е компрометирано в очите на много хора и затова е безотговорно да удържа по този начин властта до редовните избори. Помислете може ли то да наложи строги мерки за социално дистанциране, ако епидемичната обстановка рязко се влоши (а тя върви натам), след като хиляди хора излизат всяка вечер на площадите, за да му искат оставката?

3. Едно служебно правителство дава прекалено много власт на президента и той може да злоупотреби с нея. Пълни глупости. Правомощията на служебното правителство са силно орязани. Сегашното редовно правителство има много повече възможности за злоупотреби. Освен това, ако България има политици и институции, загрижени за страната, те могат и трябва да решат този проблем с преговори и компромиси.
Възможно е дори сегашното правителство да действува като служебно.
Мога да удължа колкото си искам този списък. Убеден съм в едно – сегашната криза трябва да бъде разрешена бързо именно за да имаме здрава и ползваща се с доверието на хората изпълнителна власт още преди очертаващата се тежка есен и зима. Когато си управлявал така, че си изкарал хората на улицата, трябва да си ходиш. А ако продължиш сегашната агония с месеци, рискуваш да доведеш страната до катастрофа. Властите и техните клакьори сякаш не разбират това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече