Биографиите говорят: Новите министри – експерти без партийни книжки

0

Тримата нови министри в кабинета „Борисов 3“ и двамата стари, които сменят ресорите си, са професионалисти в висока експертиза без партийни книжки. Назначаването на Кирил Ананиев /министър на финансите/, Марияна  Николова /министър на туризма/, Лъчезар Борисов /министър на икономиката/, Христо Терзийски /министър на вътрешните работи/ и Костадин Ангелов /министър на здравеопазването/ са знак, че премиерът Бойко Борисов е готов да заложи на експертен кабинет, който да изпълни програмата на управляващата коалиция до края на мандата,  за сметка на тясно партийните кадри.  Така министър-председателят отговаря и на част от исканията на протестиращите, съобщава в. „Марица“.    

Кирил Ананиев държи юздите на държавните пари в 7 правителства   

Новият министър на финансите Кирил Ананиев е човекът с най-богат опит във ведомството. Бил е заместник-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, два от кабинетите на Бойко Борисов и служебното правителство на Георги Близнашки. Преди да поеме здравното министерство, експертът бе заместник и на Владислав Горанов, когото сменя днес.

Ананиев вече е бил и министър на финансите от януари до май 2017 година в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Завършил е „Финанси и кредит“ в някогашния ВИИ „Карл Маркс“, днес – УНСС. Специализирал е в САЩ.

За пръв път постъпва в Министерството на финансите през 1980, като е минал през почти всички нива във ведомството.

Дясната ръка на Валери Симеонов поема туризма

Голяма победа на най-малкия коалиционен партньор сред управляващите – Валери Симеонов, е назначаването на Марияна Николова за министър на туризма. Именно тя смени Симеонов като вицепремиер след протестите срещу лидера на НБФС през 2018 година.   

Марияна Николова е родена в Ботевград  на 16.09.1975 г. Завършила е гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в Правец с профил френски език.

Магистър по „Право“ от Нов български университет, тя се утвърждава като юрист със значителен опит в публичния сектор. Марияна Николова притежава и магистърски степени по „Публична администрация и административни практики“ и „Право на Европейския съюз“ от СУ „Свети Климент Охридски“,  както и магистратура по „Стопанско управление“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.

Има редица обучения и специализации в Европа и голям принос в разработването на действащата нормативна уредба в сферата на държавната администрация. 

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“  ЕАД.

Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика.

Криминалист с вкус към тежкия рок ще води МВР

От всички рокади в кабинета „Борисов 3“ най-безболезнена ще бъде тази в МВР. Новият шеф Христо Терзийски и досегашният министър Младен Маринов вече няколко пъти са си разменяли местата като началник и подчинен. „10 години сме били на едно и също ниво. работили сме по различни направления на дейност – той по охранителна, аз по криминална. А следващите 10 години два пъти аз съм му бил началник, след това 2 пъти той ми е бил началник.  Той е бил главен секретар, аз съм му бил директор, после аз съм бил директор на Главна дирекция „Национална полиция“, той е бил директор на СДВР. Аз съм бил зам.-директор на СДВР, той е бил началник на отдел „Охранителна“, заяви Терзийски по повод отношенията си с Маринов, когото счита за голям професионалист и приятел.

Новият вътрешен министър Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в Кюстендил, родният град на създателите на групировката ВИС Васил и Георги Илиеви, които са по-големи от него съответно с 3 и 2 години. Малко изненадващо за полицай е завършил висше образование в Техническия университет в София.

Терзийски се смята за топ криминалист, специалист по наркотиците, с вече 24 години опит в системата на МВР. Новото назначение го завари като шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, която оглави през февруари 2015 г. Започва кариерата си през 1996 г. в сектор „Криминална полиция“ в Шесто управление на СДВР. Постепенно се издига до началник на сектора, преди да оглави същия отдел в Столичната полиция. След това става зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР. През 2009 г. е назначен за зам.-директор на столичната дирекция, за да поеме ГДНП през 2015 г.

За Терзийски се знае, че запален рокаджия, по ирония на съдбата е присъствал на някои от най-големите концерти у нас по служба, но пътува и навън, за да гледа любими банди.

Новият министър беше на първа линия по време на протестите през 2013 година. Сега беше на място и по време на екшъна в Росенец, когато водени от Христо Иванов негови съмишленици искаха да стигнат до плажа пред морската резиденция на Ахмед Доган.

.“ В Росенец не допуснахме нарушаване на обществения ред или да пострада гражданин или полицай – това беше важното за мен“, коментира Терзийски.

Хирург с опит от Сървайвър се захваща със здравеопазването

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Костадин Ангелов ще има една от най-тежките задачи сред новите министри, защото здравеопазването винаги е било горещия картоф сред ресорите на властта. Известният лекар е завършил МУ София, с придобита специалност по хирургия, и курсове по хирургична онкология,  хепатобилиарна и панкреатична хирургия.

Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ „Св. Анна“. Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“, където впоследствие е главен административен лекар, а към момента – изпълнителен директор на лечебното заведение.

Проф. Ангелов е член на член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, на Академичния съвет на Медицински университет – София и секретар на Българското хирургическо дружество. От 217 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването

През 2012 г. е удостоен с наградата „Най-добър преподавател“ на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. с приз „Проф. д-р Парашкев Стоянов” за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване, Медицински факултет, МУ-София.

 Автор и съавтор на множество научни публикации и учебници по хирургия. Член на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Участва като консултант в първото издание на шоуто „Сървайвър“ преди близо 14 години. Оттам датира и близката му дружба с актьора Владо Карамазов.

Съсед на Фандъкова ще вдига на крака икономиката

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов има вече 3 години опит като заместник на досегашния титуляр Емил Караниколов. Роден е през 1978 г. в Самоков, като родният му дом е съвсем близо до къщата, в която е израснала столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност „Макроикономика“ получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър.

Има втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.  Женен е с едно дете.

Материалът е на в. „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече