Журналистът Огнян Стефанов: Протестиращи, Борисов е тропическо животно, но с ахилесова пета! Ще избута, за да мине…

0

Футболните умения на Борисов му помагат за пореден път. Доскорошният „бистришки тигър“ финтира всички – от протестиращи, през депутатите до тия пред телевизора. Не се появи в Народното събрание. Социалистите повикаха „Оставка!“ – и с право, – но промените в кабинета минаха, както ги бе планирал.

Подаде пас на Томислав Дончев и той се изяви за пореден път, което затвърди слуховете за скорошното му повишение.

Финтовете продължиха със съобщение, че Борисов имал „среща“ с COVID 19, чрез шефката на кабинета му. По-късно друго съобщение информира, че тестът е показал отрицателни резултати.

Така журналистът Огнян Стефанов започва политическата дисекция на министър-председателя Бойко Борисов.

Огнян Стефанов, Снимка: Frognews.bg

Целта му да не стъпи в горещата ситуация в НС бе изпълнена.

Онзи ден Борисов изпрати със скоростта на светлината Иван Гешев в отпуск. Не се съмнявайте в това, макар решението за ваканцуването на главния прокурор да е било съгласувано с патрона му Пеевски. Двайсетина дена Гешев няма да задръства новинарския поток с шумни, но неадекватни действия и изказвания.

За по-сигурно Висшият съдебен съвет, чиято оставка също е скандирана на площадите, бе евакуиран под формата на два месеца отпуск. Два месеца! – няма такава почивка никъде по света. От което може да се направи извод, че ако съдебната система може 60 дни без политбюро, значи може и 365 дни без него…

Борисов финтира и своите депутати, начело с умната кърджалийска гугутка Цвета Караянчева, които нямаха понятие къде се намира той по време на гласуването на новите министри.

Имитирайки ремонт на кабинета фактически Борисов успя да спечели време и да спаси трима от важните си хора. Важни и на Пеевски. Така те избегнаха – засега – разследване и повдигане на сериозни обвинения. Например Горанов, за когото Борисов не можел да си обясни, как пет години не е знаел какво става в Комисията по хазарта, от което държавата била ощетена с над 700 милиона. Това признание прави Горанов много по-виновен от обвинения Божков, защото е създал условия умишлено или неволно за мащабната щета. Но понеже Горанов знае много, в това число къде са отишли онези 67 млн, които Божков твърди, че му е дал, Борисов го прибра на сянка. След известно време ще научим, че е назначен на високоплатен пост в някоя международна институция, в която на България се полага квота.

Емил Караниколов също трябва да черпи, защото действията му в ББР, Държавната консолидационна компания, по линия на „Дунарит“ и „Емко“, онези 500 милиона, потънали в съмнителни ремонти на язовири водят право в съдебната зала.

Маринов пък толкова явно не съответстваше на министерския пост, че махането му сигурно е облекчение и за самия него. Хвали го за нещо Борисов, но истината е, че МВР работи по модел отпреди 50 години и не е стартирала нито една реформа. Маринов поживя във филм, в който от човек на подземен бос стига до министерско кресло и толкова. Комедията свърши. Да целува ръка и да се покрива някъде.

Финтовете на Борисов са груби, жалки на пръв поглед и глупави – но работят.

Дори снимките на чекмеджето и аудиозаписите, които биха свалили правителството в която й да е друга държава, той превърна в пародия, абсурд и гротеска едновременно. Писал съм и друг път, че той е като героят на Педро-Хуан Гутиерес в „Тропическо животно“ – притежава вродени рефлекси за оцеляване.

Със сигурност е направил всичко възможно да убеди САЩ, Брюксел и Кремъл, че има още какво да им даде срещу тяхната подкрепа. Каквото и да е то, ще го плащаме ние, но очаква да изпроси още няколко месеца. Дори Байганювските му хитрости минават пред иначе чувствителните органи за дишане и обоняние на Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен и пр. евроособи.

Борисов притежава и едно качество, което го прави неуязвим от съвестта и морала – няма сантимент към никого.

Прилага тактиката на изгорената земя. Всеки ден някоя пионка от близкия му кръг се убеждава в това. Не му трябва да и е начетен, защото това би го направило чувствителен към изгорелите „бушони“.

Който го подцени, горчиво съжалява.

Сигурно има доста слабости но една е над другите: местоимението Аз. Аз, Аз, Аз, Аз, Аз… Това е и ахилесовата му пета. Затова слабият Парис уби непобедимия Ахил.

Организаторите на протестите трябва да помислят върху това.

Някои неща са вечни.

Освен това Борисов смята, че е финтирал и протестите, затова те ще успеят. Дори вече успяха, защото му дадоха да разбере, колко хора не го харесват и защо. Осветени бяха и много от ревниво пазените му тайни.

Автор: Огнян Стефанов

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече