Германска медия: „Отровното трио” срещу Борисов в защита на демокрацията

0

Корупция, злоупотреба с власт и една абсурдна пратка от фурми вместо дезинфектанти – българското правителство предлага на своите критици много поводи за атака. Един адвокат е говорител на протестите. Така започва днешният репортаж на германската национална телевизия А Ер Де по повод продължаващите антиправителствени протести в България, съобщава БГНЕС.

Николай Хаджигенов не крие мнението си. Заедно с още двама мъже сивокосият адвокат коментира редовно пред малка частна медия политическата обстановка.

Този път тримата си поделят няколко фурми – препратка към случай от времето на блокирането. В средата на април България изпрати 20 тона храни в ОАЕ в замяна на медицинско оборудване. Но вместо спешно необходимото защитно облекло или дезинфектанти, в България пристигнаха повече от 12 тона фурми.

“Отровното трио” срещу силните

Междувременно тримата мъже са наречени „отровното трио” и повеждат протестите в България. Говорителят им Хаджигенов може да бъде видян в така наречения Триъгълник на властта – пред президентството, правителството и парламента.

Донесете си чадъри и палатки, защото ще останем”, призова Хаджигенов.

„Ние ще продължим, а правителството и главният прокурор ще си идат”, категоричен е той.

Хаджигенов споделя, че всички са си мислили, че на втория ден от протестите правителството ще подаде оставка. Но Борисов просто няма избор. Той се е вкопчил във властта докрай, защото в противен случай отива в затвора.

Несметно богат, но и изнудван

В София, Пловдив, Бургас или Русе вече трета седмица протестират предимно млади хора. Днес възнамеряват да блокират улици и сгради в цялата страна с настояването за оставка на дясноцентристкото правителство на премиера Борисов, пише изданието.

Влиятелният главен прокурор Иван Гешев също трябва да си отиде. От тяхна гледна точка той злоупотребява с огромната си власт и слага чадър над корумпираната политическа класа, която е несметно богата, но и изнудвана.

Вместо уволнение – пост във Валенсия

През дългите години на управление на Борисов непрекъснато бяха разкривани корупционни скандали, в които участват членове на правителството. Даже в един беше замесен ръководителят на комисията за борба с корупцията. Дали беше наказан? Не, разбира се. Човекът в момента се изявява като консул във Валенсия.

Критиците обвиняват Борисов не само в корупция и пране на пари. Мнозина са безкрайно недоволни от него и като политик.

Изтекла в медиите снимка показва, че правителственият ръководител спи с пистолет и пачки с банкноти от 500 евро. А наскоро се появи запис, в който Борисов обяви, че иска да „изгори” опозиционен политик.

„Защо, продължават да ни дават пари?”

Според Хаджигенов, в България няма независима съдебна система.

От 20 години съм адвокат по наказателни дела, затова не съм оптимист, но никога не се предавам”, споделя той пред АРД.

Правителството трябва да си отиде, иначе корупцията ще разруши България и тя ще се превърне в „Русия на Путин и Турция на Ердоган”. „Ние сме членове на ЕС!”, допълни той.

След приемането на България в Европейския съюз системата (правосъдната) вече не се контролира. А милиардите евро, които страната трябва да получи от фонда за възстановяване от корона кризата, няма да отидат по предназначение.

Според него, трябва да има строги санкции, тъй като е очевидно, че за 10 години почти всичко е окрадено, а парите от ЕС не са използвани правилно.

„Тогава защо, по дяволите, продължават да ни дават още? За да могат хората около Борисов да ги откраднат? Да стане както в Унгария? Обвинявам за това чиновниците в ЕС”, заяви Хаджигенов.

Нека да защитим демокрацията

Целта на Хаджигенов е общонационална стачка и мирно гражданско неподчинение. Съжалява, че най-бедната държава от ЕС има слабо гражданско общество. Но мотото на протестите е силно: „Да защитим демокрацията!”

Без свобода нямаме демокрация и независима съдебна система. Нека да защитим демокрацията!

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече