5 неща, които научихме от подслушаните разговори

0

Изтеклите записи потвърждават всички негативи на управлението на Борисов

Премиерът Бойко Борисов се гордее, че е прост.

От няколко месеца в медиите периодично и съвсем не случайно се публикуват звукозаписи с гласа на премиера Бойко Борисов. Безспорен факт е, че са правени в неформална среда, вероятно дори в най-личното пространство на министър-председателя. Анонимният автор сигурно е бил или пък все още е в тесния кръг от приближени на Борисов. В същото време автентичността на записите вече се потвърждава от технически експертизи, както и от самите участници в разговорите с премиера. Въпреки многото неизвестни, от подслушаните думи на Борисов научаваме няколко неща от кухнята на неговото управление, състоянието на държавата, както и персоналните му черти. 

1. Срастването на изпълнителната със съдебната власт

В първия запис, който се появи в сайта „Афера“ на 12 юни, чуваме, че Борисов е отлично запознат с бъдещи действия на прокуратурата. „А това за къщите за гости как се движи? Да, това сутринта аз съм го разпоредил…Да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще приберем…Дааа, на Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска или утре обвинение. Ще го съсипят. Аз го предупредих!“, казва премиерът на своя неизвестен събеседник. Очевидно разговорът е записан няколко дни преди 25 април 2019 г., когато държавното обвинение действително привлече към наказателна отговорност бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за неправомерно получени еврофондове за къща за гости, която се ползва за лично имение.

В този период Борисов е водил и приятелски разговори с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и с неговия тогавашен заместник, а после наследник на поста Иван Гешев. „Сутринта имах същия случай. И Влади Горанов, Сотир, Гешев (не се чува) по телефона и се смеят, а аз с такова удоволствие им обяснявам за колегата немец, че вследствие на моята простотия всичко се случило. Накрая Гешев ми вика: „Абе, аз обичам да се правим на луд, ама Вие, господин премиер, май се правите много успешно”. Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно!“, разказва Борисов.

С подобно приятелско обръщение – „братиньо“, премиерът се обръща в личен разговор и към настоящия председател на Конституционния съд и също бивш главен прокурор Борис Велчев. „Мое да пиеме едно кафе утре“, предлага му също Борисов. В неформален разговор двамата обсъждат отпускане на средства за ремонт на крило на Университета за национално и световно стопанство. Случаят придоби медийна популярност на 24 април 2019 г., когато вероятно е направен и записът. За разговора с премиера призна самият Велчев пред „24 часа“.

2. Борисов е незаобиколим фактор в бизнеса

От подслушаните разговори става ясно, че Бойко Борисов е незаобиколим фактор в едрия бизнес. В първия публикуван запис премиерът се заканва „да размаже физиономията“ на собственика на компанията „Еврохолд“. „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!“, нарежда премиерът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на  „ЧЕЗ България“. В края на м.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата.

Борисов напомня, че трябва да се съобразяват с него дори на партньора си по карти и бивш шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. В друг звукозапис се чува премиерът да разговаря по телефона с човек, когото нарича Валентин Василиевич: „Ама с тия двамата Корнела и Радев… са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно“, казва Борисов и продължава: Ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е на кеф на тебе…Но мисля, че между редовете ме разбра, особено за…едната! Особено за едната!“. Премиерът общува неформално с хора от най-едрия бизнес – в което няма лошо, проблемът е, че ги заплашва да не подкрепят политическите му опоненти.

На този фон не е изненада, че довчерашният галеник на властта Валентин Златев стана мишена на прокуратурата и правителството. Коалиционният партньор на Борисов – Валери Симеонов, открито каза, че след удара срещу хазартния бос Васил Божков следва такъв срещу Златев. Управляващата партия пък се впусна да създава нови данъчни складове и държавни бензиностанции, което удря върху бизнеса на „Лукойл“ у нас. А Златев беше привикан на разпит в специализираната прокуратура.

3. Държавни пари отиват за частен интерес

Съменията, че Бойко Борисов в качеството му на премиер разпределя пари от бюджета еднолично до голяма степен се потвърждават от изтеклите записи. Това ясно личи в разговора му с Борис Велчев за ремонта на УНСС. „Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото трябва да му построиме и хотела“, казва премиерът по адрес на бившия ректор на университета Стати Статев. Става дума за скандала от 23 април 2019 г., когато УНСС изпрати отворено писмо, в което заплаши с фалит, ако правителството скоро не осигури средства за изграждането на новото крило на учебното заведение.

Вузът всъщност е получил за проекта 4.5 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, но настояваше държавата да му даде още 7.5 млн. лв. съфинансиране. След това обаче Агенцията за държавна финансова инспекция извърши проверка по нареждане на Борисов. „С този Стати на УНСС беше…Щот аз му казах – утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция дотука ще дойдат по това… Аааааа, викам, сладур такъв… ще ме притискаш!“, казва премиерът в изтеклия запис. В крайна сметка проверката на АДФИ откри редица нарушения при изпълнението на обществената поръчка за строеж на нов корпус на вуза, с което са създадени предпоставки за незаконосъобразно разходване на публични средства.

Значи ли това, че Борисов е бил наясно за кражба на публични средства в частен интерес, но все пак правителството е отпуснало пари? Докато е ректор на УНСС, Стати Статев обявява в пубичната си декларация за имущество и интереси, че притежава имот в Гърция. По всичко личи, че премиерът смята, че парите за построяването на нов корпус на университета ще отидат именно за недвижимата собственост на ректора.

В последния изтекъл запис пък чухме: „20 млн. лв…Толкова, колкото дадох на Генчо Начев (шефът на УМБАЛ „Света Екатерина) да си дострои болницата“. Говоренето на Борисов в първо лице, единствено число за отпуснатите средства е показателно за отношението му към парите на българските данъкоплатци.

4. Простотията оправдава всичко

Едва ли някой здравомислещ човек би се хвалил с простотията си. Според българския министър-председател обаче слабият интелект не е минус, а напротив – нещо положително, което помага в политиката. „То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори – какво му сипеш, той си пърпори и си върви“, обяснява Борисов във връзка с гаф на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Дори съветва и тя да се оправдава за своите грешки с простотията си: „Просто Цвета да каже: „Аз съм проста кърджалийска ***** (бел. ред редакцията цензурира думите) и не мога да правя разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия“. И така…“

Показателен за примитивизма на Борисов е и каруцарският език, който щедро употребява в неформални разговори. Изтеклите записи са пълни с най-обидни ругатни към президента  Радев, към протестиращи и дори към политици от европейски държави, за които разказва как умело е прецакал, докато се правил на прост. „Понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно и съм ги ****** с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали“, споделя Борисов за дипломатическите си умения. Очевидно мутренският език е най-естествен за премиера. Чувства се комфортно, като говори така. Работа на психолог е да каже защо предпочита точно тези ругатни и какво се крие зад това.

5. Борисов смята българските избиратели за прости

За пореден път става ясно, че премиерът действително смята българските избиратели за прости. В разговора с вицепремиера Томислав Дончев, който изтече вчера, Борисов настоява, че гражданите не биха могли да оценят добрите политики у нас, тъй като интелигентните хора са малко. „Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо. Не, правилни неща не могат да се правят…Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави“.

Автор: МАРТИН ГЕОРГИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече