Журналистът Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

0

Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри, бетонира премиера Борисов и взривява възможността на БСП да се прояви като алтернатива на статуквото.
Това е ретроспекцията на ситуацията в държавата след днешните разкрития за топлата връзка между лидера на „Да, България” Христо Иванов и водача на бившата СИК групировка Младен Михалев-Маджо.
Да, никой не очакваше това.

Взривяващо е!


Среднощният разговор на провъзгласилия се едва ли не за бъдещ премиер Христо Иванов с бившия депутат от НДСВ – сикаджията Димитър Ламбовски, е повече от скандален. Може да е провокация, може умишлено някой да вкарва името на Младен Михалев-Маджо в протеста, но Христо Иванов реагира неадекватно, объркано, смущаващо.


От разговора разбираме:
– че протестът умишлено се превръща в метеж;
– че има завера между надигналата глава костова десница и групировката СИК;
– че след оставката на Борисов, задачата е да бъде „изчегъртан” Гешев;
– че следва разправа с ДПС и Доган;
– че предстои „изтърбушване” на държавната администрация.

Оттук пък следва:
– че протестът не само реанимира проваления политик и правосъден министър Христо Иванов, но заедно с него към бъдещата власт са се устремили и последните аватари от мутренските времена на България – Васил Божов и Младен Михалев-Маджо;
– че Мая Манолова, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, ако не са наясно с това, то са подгряващата група за новото Задкулисие, което се готви да управлява България;
– че съсипалата страната ни костова десница, която все не може да си намери нов лидер, се опитва да направи такъв Христо Иванов, който обаче носи всички пороци на прехода – зависимост от мутри, тайни договорки, реваншизъм, безпринципност;
– че сектанската групичка около Христо Иванов умело използва опозиционността на БСП за своите си цели и фактически размиват нейните справедливи послания за промяна;
– че призивът на БСП и на Радев „Мутри, вън” се отнася със същата сила и за водачите на протеста.

Така само за месец бунтът на интелигентните млади българи, гневни от действията на „мафиотизираното“ управление, искащи нов ред и нова държава, се превърна в политичеса платформа за овладяване на държавата от остатъците от подземния свят. И с основание много от тези млади се отдръпнаха.


Този протест не си роди автентични лидери, той е обязден от Христо Иванов и „Отровното трио”, които имат една-единствена цел – завземане на властта и това че изкристализира. Но нито един от тях не може да претендира за моралния облик на държавата, те не могат да родят алтернатива, те излъчват реваншизъм, както се видя и от разговора на Христо Иванов с Ламбовскки, и това блокира процесите на промяна.


Това прави и задачата на БСП много трудна.
Защото БСП първа заговори за мутризацията и задкулисието в държавата, а сега на хоризонта се задават нови мутри и ново задкулисие и те не могат да бъдат заедно с тях в един протест.  Този протест няма социално-икономическа компонента, каквато е присъща на БСП.

В последните две седмици протестът, под ръководството на Христо Иванов и „Отровното трио“, буквално се атакизира – факелни шествия, напомнящи за 30-те години на миналия век, окупация на сгради, блокади, барикади, гражданско неподчинение. Протест за законност, а всъщност създаващ беззаконие.

Преди три седмици написах: Ако протестът не роди своите автентични водачи, ако не конкретизира исканията си отвъд оставките на Борисов и Гешев, ако тези образовани млади хора не покажат какво ще правят след оставките, и най-важното как ще го постигнат и с кого – бунтът им ще бъде превзет.”
Е, днес стана пределно ясно, че протестът е превзет!


Младите са фон за политическите аспирации на старите – изхабени и провалени политици. Нито едно лице от протеста не доби публичност, не се открои като оратор, като водач, като нова фигура, която може да е алтертанива на статуквото.

С действията си Христо Иванов и „Отровното трио“ опропастиха протеста, употребиха го, мутризираха го и фактически подпомогнаха Борисов и ГЕРБ – дадоха им възможност да видят, че срещу себе си имат едни вманячени от омраза и чувство за мъст хора, които случайността е изтикала на преден план, за да лъсне тяхната несъстоятелност

За съжаление, огромната част от протестиращите не разбират игрите на това задкулисие, които ще потопят в безмислие основателните им искания и вече размиват енергията на протеста. Без организирана, осмислена опозиция на статуквото промяна не може да дойде.

Колкото по-бързо младите на площада осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който поемат, толкова по-енергично ще могат да уплътнят бунта си с онези задължителни за успеха му принципи. Иначе ще бъдат грозно излъгани. 


Но след всичко, което се случи снощи – първата работа на протеста е да изгони Христо Иванов.

Ако иска да тръгне на чисто.

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече