Проектът на ГЕРБ за нов Основен закон преписва с малки изменения старата Конституция

0

Премахване на Великото Народно събрание (ВНС) и на Висшия съдебен съвет, създаването на два съдебни съвета – съдийски и прокурорски, намаляване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор, намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и неясен текст за индивидуалната конституционна жалба. Това са част от текстовете в проекта за нова Конституция, който днес беше огласен от ГЕРБ.

Той е разпратен до председателите на всички парламентарни групи, като по този начин управляващата партия ги кани на разговори и консултации, за да постигнат по-широко съгласие, обявиха от ГЕРБ.

Прави впечатление, че проектът за нова Конституция възпроизвежда дословно по-голямата част от сегашните разпоредби на основния закон. Нововъведенията са малко, основно в главата за съдебната власт, констатира Лекс.

Освен че предлага броят на депутатите да е 120, а не 240 както сега, ГЕРБ предлага тези 120 души да могат да изменят и приемат нова Конституция като се премахва Великото Народно събрание. Всички правомощия, които в момента има ВНС, се поемат от обикновено Народно събрание. Предлага се парламентът да може да решава въпроси за изменението на чл. 17, ал. 2 и ал. 4 и чл. 160, ал.1 и ал. 3 от Конституцията.

Според проекта чл. 17, ал. 2 и ал. 4 гласи: „(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт“.

А чл. 160, ал. 1 и ал. 3 казва следното: „(1) Основните права на гражданите са неотменими. (4) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 131, 132, 134, ал. 1,2иЗ, чл. 135, ал. 1 и чл. 140“.

Неясноти и въпроси възникват около текста за индивидуалната конституционна жалба. В проекта се казва само, че Конституционният съд се произнася по индивидуални конституционни жалби за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Никъде не се казва кой има право да сезира КС, няма дори препратка към закон.

Пълният текст на проектоконституцията може да видитке тук: https://news.lex.bg/wp-content/uploads/2020/08/%D1%82%D1%83%D0%BA-1.pdf

Автор: Хубен Ненчев

Източник: Параграф22 Daily, „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече