Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит

0

Те искат да отстранят онзи елит, който е ограбил живота им. И протестират вече повече от месец – срещу корупцията и недосегаемите в България. “Дойче Веле“ показа какво пишат чуждестранните медии за протеста.

Последната капка, която преля чашата на търпението на хората – така Христо Иванов описва случилото се на плажа край Росенец с което започнаха протестите в България. Пред агенция „Франс Прес“ бившият министър на правосъдието и лидер на „Да, България“ казва, че нещата трябва да се променят „преди хората да започнат да гласуват с краката си и да напускат България, понеже не виждат бъдеще тук.“ Христо Иванов обяснява още, че младите хора, завърнали се в България заради пандемията, не могат да търпят арогантната безнаказаност на недосегаемия елит.

По-нататък в кореспонденцията се разказва за други трима лидери на протестите, известни в България като „Отровното трио“. Николай Хаджигенов, който е един от тях, казва: „Запалихме искрата и в България за пръв път се заражда гражданско общество.“ В кореспонденцията става дума и за протеста, изпратен от триото до германското посолство.

Протестиращите искат реформи на социалните системи

„Европейските фондове се източват под носа им, а те се правят, че не забелязват,“ коментира Хаджигенов. В кореспонденцията на „Франс Прес“ става дума и за протестите на майките на деца с увреждания.

Вера е излязла на улицата, защото иска да бъде премахнат онзи елит, който е „откраднал живота ѝ“. Тя обяснява, че с 420 лева и без да има работа няма как да полага необходимите грижи за сина си, който има церебрална парализа.

„Системите на здравеопазването и на социалните грижи са корумпирани и се нуждаят спешно от реформи,“ казва тя. Георги Георгиев, един от протестиращите на „Орлов мост“ в София обяснява, че в неговия роден край – Северозападна България – не се вижда никаква полза от парите, които ЕС би трябвало да предвиди за този най-беден европейски регион.

Причината: дълбоко вкоренената корупция. Кореспондентите на „Франс Прес“ обясняват, че Георгиев се е присъединил към протестиращите, които нямат намерение да правят компромиси с правителството на Борисов. „Сред тях са представители на неправителствени организации, юристи, IT-специалисти и различни други хора, създали тук пространство обмен на идеи, което може да се сравни с лондонския „Хайд Парк“, коментира агенцията.

Публикации за случващото се в България се появиха и в редица германски медии. „Ди Цайт“ писа, че Бойко Борисов неочаквано е предложил нова конституция, която има за цел да подобри и неефикасната съдебна система. „Тагесцайтунг“ констатира обаче, че в проекта липсват промени, засягащи контрола над Главния прокурор – а това е едно от исканията на демонстрантите.

„Демонстрантите се противопоставят на плановете на правителството, макар че в началото на протестите на 9 юли те настояваха не само за оставките на правителството и на Главния прокурор, но също така и за свикване на ВНС. „Не желаем мафията да пише новата конституция,“ каза един от тях по държавното радио по време на блокадата край Министерството на правосъдието.

Улични блокади и конфликти

Благоразположеният към Русия президент Румен Радев и опозиционната Социалистическа (бивша комунистическа) партия също като демонстрантите обвиняват дясно-националистическото правителство в корупция, мафиотски действия и олигархични зависимости“, коментира „Тагесцайтунг“.

Ди Цайт“ цитира Румен Радев с думите: „Криза като сегашната не се решава с конституционни реформи, тя се решава с незабавни оставки“. Авторитетното германско издание пише, че в резултат от уличните блокади в София се стига и до конфликти между протестиращите и шофьори или пешеходци.

Кореспонденции от София се появиха още в програмите на обществените медии ARD и „Дойчландфунк“.

Източник: „Дойче Веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече