Арменският писател Размиг Чакърян представи новия си роман за холокоста

0

Арменският писал Размиг Чакърян, който от години живее в България, представи новия си роман за холокоста от поредицата „Да простиш“. В третата част авторът е заложил на още по-драматични събития, почерпени от историите на негови предци.

„Всеки един детайл, всеки разговор е по действителен случай, разказан от моите баби“, уточнява писателят.

Основната тема е около това как да прощаваме, но и да не забравяме. „Това противоречие продължава да преследва съвременната арменска общност“, смята Чакърян.

И продължава: „Разумните хора биха казали, че омразата не е решение, особено когато става въпрос за децата и правнуците на хората, извършили зверства. И все пак, ако се забравят страданията, целия ужас, значи всичко е било напразно. Спомените трябва да се поддържат живи, за да са поука на идните поколения“.

В първата част на „Да простиш“ се разказва за отношенията между турски туристи и синове на оцелелите от арменския геноцид. На фона на тежката им обща история в миналото, героите на съвремието трябва да преглътнат дълго насажданата омраза и да я трансформират според новите обществени ценности.

Попитан какво го е вдъхновило да напише тази първа за него поредица, Чакърян отговаря: „Повишаването на осведомеността за трагедията и най-вече как тя се отразява днес на младите поколения“.

Израствайки в Ереван, от своите баби той знае всичко за геноцида и отрицателните чувства на арменците към турците. Преди 15-ина години се запознава с бъдещата си съпруга – българка, и заедно се местят да живеят в София.

За негова изненада много от неговите начетени и добре образовани приятели у нас не знаели нищо за арменския холокост, отнел милион животи.

„Чувствителен съм към тази тема, тъй като баба ми е загубила невръстната си дъщеря по време на Първата световна война. У нея е стаена много болка, но в същото време и прошка, тъй като в последствие нейният син сключва брак с туркиня“, разкрива авторът. Именно с тази семейна история започва и първата част от романа му.

Освен повишаване на осведомеността, Размиг Чакърян цели с романа си „да остави у хората повече въпроси, отколкото отговори“, което според него е основната задача на качествената литература.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече