Журналист: Протестът е глупав, защото не иска нищо сериозно

0

Протестът е глупав, защото не иска нищо сериозно. Мажоритарният вот е бъдещето на демокрацията и отпор на олигархията у нас, но за протестиращите той е табу. Вместо това, едни алчни за власт се бият с други алчни за власт. „Говорители на олигархията“ (бел.ред. – има предвид политолозите) ни говорят по цял ден. Подхвърлят ни „кьорфичек“ с Великото народно събрание и промените с Конституцията. Тази теза разви в ефира на БНТ журналистът Валери Найденов.

Валери Найденов, снимка: komentator.bg

Какъв е образът на протестите днес?

„За мен лично, е глупав образът. Аз въобще протестирам срещу това, че една такава огромна обществена енергия не иска нищо сериозно. Как е възможно да блокираш София за два месеца и да не поискаш това, което референдума го поиска преди 3 години“, възмути се още в началото той.

В момента, в който се предложи ВНС, изведнъж видяхме, че това е кьорфишек. А и какви предложения има за Велико народно събрание? Има някакви планове при президента и неговите съветници за нова Конституция, но те ги крият. Аз всеки ден проверявам на сайта да не би да са ги съобщили на обществото. Те казват: „Не, при този парламент не можем да предлагаме промени в Конституцията“. Добре де, при кой парламент – тъй като следващият ще бъде избран по същия начин, вътре ще са същите хора горе-долу. Ще е абсолютно същото. За кого е изчерпан този лимит на доверие към парламента? Това може да го каже избирателят, каза Найденов.

Аз никога не съм бил привърженик на ГЕРБ, не съм написал 1 положителна статия за тях, не съм и гласувал за тях. Просто съм ужасен от това, че в България толкова години не се спазват процедурите.

Не може да има демокрация, ако не се спазват процедурите, ако нямаме уважение към мандатите. Дори ако нямаме уважение към депутатите, макар че не сме ги избрали ние, а са назначени от олигархията. Все пак те се водят нашите избраници. Не може да ги наричаме така грубо „мутри“, както в момента ги наричат. Аз не съм съгласен с това. В момента едни алчни за власт се борят с други алчни за власт. Значи, контраелитът, който мечтае и той да седне на шведската маса, както се казва, се бори да го пуснат и него. Това е истината, каза още Найденов. Толкова е лесно просто да се приеме решението на референдума.

Българите през 2016 г. гласуваха за мажоритарен вот. Това е истинското избиране на хора. Тогава можем да кажем – „ Тоя е мутра няма да го изберем“. Толкова е лесно. Това е просто една хартиена стена и зад нея една много по-добра България. Но това е табу за този протест. Затова за мен този протест е глупав. Той може да е вдъхновен за някои хора от най-светли чувства, но това не му пречи да е глупав. Ами ето, да въведат тази избирателна система, която вече е напълно легитимна, защото вече народът гласува за нея.

Демокрацията стъпва върху две неща: Едното е представителите на хората да бъдат избрани от тях, другото е – референдумите – пряката демокрация. И двете в България са отменени. Това е олигархично управление.

Защо Мая Манолова, която като омбудсман 2016 г. внесе законопроекта за мажоритарния вот след референдума, сега абсолютно е забравила това нещо? За нея това е табу, категоричен беше журналистът в анализа си.

Няма значение достойни ли са или не избраните, важното е всеки район да си избере този, който смята за достоен. Богатият човек в момента може където си иска да си купи челно място в листата и го правят тези, които искат. Това е смешно да се твърди като контрааргумент. Ако за тази олигархия беше изгоден мажоритарен вот, отдавна щеше да го е въвела, доразви тезата си Найденов. Сега в България по телевизията и медиите не се допускат хора като мен. Аз май съм единственият, който от време на време се допуска да каже нещо. Допускат се слуги на олигархията, за които мажоритарният вот е някакъв Апокалипсис, умножен по Армагедон. Това ще бъде някакъв ужас. Защо нищо не се случва в тези държави, които са го въвели или го въвеждат? Напротив, подобряват се. Това е решено от този, който се води за уж суверен (народът).

Сега слугите на олигархията, които се водят за политолози, всяка сутрин  говорят колко опасно е това нещо. Това не е вярно, ако човек чете истинската политология на Запад, каза той и посочи за пример анализът на двама политолози от Сорбоната – „Proportional Western Europe: The Failure of Governance“. От него става ясно, че истинската причина за провала на управлението е именно пропорционалната избирателна система. Държавите, които владеят себе си и имат истински суверенитет, имат мажоритарен вот. И те, между другото, са много в Европа. Като  цяло в света повече хора се избират мажоритарно, отколкото пропорционално, каза още той. Така че българският политолог лъже… По този въпрос лъже като циганин, защото на него му е платено да лъже, категоричен беше Найденов.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече