Боянската сватба на Гешев, или каквото каже главният

0

Какво правят българските прокурори, когато началникът им обяснява публично, че години наред не са работили и едва след като той е поел руля на държавното обвинение, нещата се са се променили – всички са разгромени – от олигарсите, през телефонните измамници до наркопласьорите и зам.-министрите? Всички видяхме в понеделник – стоят прави час и половина и му ръкопляскат. Дори застават на опашка, за да изчетат предварително подготвени речи, в които като опорни точки се перифразират изявленията на самия Иван Гешев.

Вътрешният двор на НИМ е аранжиран като за сватба, свири асансьорна музика, столове има само за гостите. Социалните мрежи тутакси нарекоха мероприятието „Сватбата на Дон Корлеоне“. 

Обявената цел бе прокурорите да защитят своята независимост. Направиха го, като засвидетелстваха пълната си зависимост от главния прокурор. Явно още сме във филчевата тъмна ера и характерната за нея максима „няма НК, няма НПК, каквото каже главният“. Не е никак случайно, че Никола Филчев е в експертния съвет на Иван Гешев, нито, че беше сред гостите на националното съвещание, свикано от главния прокурор заради опасността за независимостта на държавното обвинение.

От близо година вече прокурорските трудови колективи пишат похвални слова за главния прокурор, шефовете на прокуратурите в страната се строяват в Съдебната палата, за да застанат зад гърба на Гешев като статисти, докато той обяснява как рано или късно президентът ще стане клиент на държавното обвинение.

Гешев обича да обяснява как нито е безконтролен, нито е недосегаем, как централизацията в прокуратурата не означава сляпо подчинение на шефа. В цялата държава обаче

не се намери нито един прокурор, който да посочи открито проблемите на системата.

Да си представим как някой от тези прокурори беше попитал защо държавното обвинение прилага двойна стандарти – делата, от които наднича премиерът, са обвити в информационно затъмнение и стоят на трупчета, а по други ударно се работи. В Министерския съвет не нахлува личната гвардия на Гешев, т.нар. Бюро за защита, за да подсигури претърсване и изземване. Няма кой прокурор да попита главния защо се изнасят доказателства, събрани със специални разузнавателни средства само за да се обслужи тезата, че някой е виновен. Няма прокурор, който да му каже, че политическото му говорене и соченето на врагове всъщност е един от проблемите на институцията.

Снимка: „СЕГА“

Никой от прокурорите, включително и самият Гешев, не се обърна към министъра на правосъдието Данаил Кирилов, гост на съвещанието, с напомнянето, че предвидената в проекта за нова конституция законодателна инициатива на прокуратурата е крещящо незачитане на принципа на разделението на властите. Или пък че изслушването на главния прокурор от парламента е пародия на граждански контрол.

На вътрешния министър Христо Терзийски, който също беше на сбирката, никой не му каза, че полицейското насилие няма място в правовата държава. Нито че като допуска инциденти като този протестиращи да чупят колата на някой, опитал се да мине през блокадата им на „Ситняково“, МВР всъщност абдикира от правомощията си и остава да действа законът на джунглата. 

Как обаче някой да се обади, когато кариерата му зависи пряко от Гешев?! 

А оттам и заплатата му и всички благини, която тази работа носи. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет подпечатва волята на главния прокурор, макар и формално да кадрува в системата. Представляващият съвета Боян Магдалинчев беше гост на националното съвещание и също е с широко затворени очи за проблемите в прокуратурата. Всички искания за проверка на действията на главния прокурор, отправени към съвета, потъват.

Докато протестиращите вече близо 50 дни настояват за оставката на главния прокурор, той свика подчинените си – да му засвидетелстват вярност, и да демонстрира силата си. 

„Сега ще ви кажа защо всички ние сме мафия“, обърна се Гешев с евтин ораторски трик към подчинените си и изреди успехите на прокуратурата под негово ръководство, които според него са причина институцията да бъде атакувана. Истината  е, че тя действа като мафиотска структура и сбирки като тази в понеделник го потвърдиха.

Автор: ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече