Американски сухопътни войници ще бъдат дислоцирани в България – защо?

0

Със сигурност ще има предислокация на сухопътни части на САЩ към Черно море и въпросът е само колко, кога и къде точно

Само преди дни, едно изключително високопоставено от военна гледна точка посещение на американски генерал в България мина някак незабелязано. Появи се скромно съобщение, че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е провел среща с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебен полигон „Ново село“. Обявено бе, че те обсъдили „въпроси, свързани с подготовката на българските и американските военнослужещи, както и с отражението на кризата от COVID 19 върху нейния интензитет“. Както и, че акцент в разговорите били използването на съвместните съоръжения и тяхното развитие и модернизация в бъдеще, както и перспективите за сътрудничество между сухопътните войски на двете страни.

Все пак стана ясно, че в срещата е участвала посланик Херо Мустафа, посланикът по външнополитически въпроси и съветник на генерал Макконвил Лаура Доу, командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа ген.-лейтенант Кристофър Каволи, командирът на 21-во командване по поддръжката ген.-майор Мохан. А от българска страна участвал командирът на Сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов. И толкова. 

На практика това си е и щеше да си остане единствено протоколна информация, ако нямаше възможност нещата да се гледат и в развитие, и в контекст.

Защото само ден по-рано, румънската информационна агенция Agerpres обяви, че в Букурещ  са се провели преговори за броя на военносужещите от САЩ, които ще бъдат разположени в Румъния. Във въпросните  консултации участвали министърът на отбраната Николае Чуке и началник щаба генерал Даниел Петреску, а от американска страна началник щаба на сухопътни войски Джеймс Макконвил и командващият армията на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи.

Обявено бе, че американският военноначалник е съобщил, че с румънските партньори са  обсъдени „много подробно” броя на американските войници, които ще бъдат допълнително дислоцирани в Румъния, и местата, където те ще намират. Началникът на румънския щаб пък съобщил, че на въоръжение в румънската армия скоро ще постъпят ракетните системи HIMARS и Patriot, а също, че по време на съвместните румънско-американските учения през 2021 година ще бъде обявено за първоначалната операционна готовност на командването на многонационалния корпус на НАТО „Юго-Изток“. 

Не е необходимо човек да е кой знае какъв стратег или пък много опитен във военните дела, за да се сети и сам, че в случая, след като в едната страна се прави едно, то едва ли същото не предстои и за другата. Още повече, че точно в същия момент се случи и историята с изтеглянето на американски войски от Германия. Нещо, което има директна връзка с евентуално бъдещо предислоциране на част от тях в Румъния и България.

Германия плаща на Русия милиарди долари за енергетика и ние трябва да ги защитаваме от Русия. Защо е всичко това? Освен това те все още се бавят с двата процента такси за НАТО. Затова ще преместим някои войски от Германия„. Това написа само преди три седмици президентът Доналд Тръмп в Туитър. Часове по-рано шефът на Пентагона Марк Еспер обяви, че Съединените щати изтеглят 11 900 войници от Германия

Той допусна, че някаква част от тях може да бъдат преместени в Черноморския регион, но без да уточнява къде точно.

Според Еспер САЩ ще върнат в родината им около 6 400 американски военнослужещи, а около 5 600 ще бъдат разположени в страни от НАТО. “Настоящият план на европейското командване е да преместят около 11 900 войски от Германия, като се намали броят им там от около 36 000 на 24 000”, каза тай и добави, че изтеглянето и предислокацията щяло да започне възможно най-скоро.  Еспер уточнил, че в бъдеще САЩ възнамеряват да разположат допълнителни сили в Полша и балтийските страни. Част от войските от Германия пък щели да отидат в Италия и Белгия. Накрая той обяви, че други части ще бъдат разположени на ротационна основа “на изток и в Черноморския регион”, за да “засилят сдържането” на Русия и да гарантират безопасността на съюзниците по югоизточния фланг.

Обявеното решение на САЩ да изтеглят около една трета от своите военни от Германия е съгласувано със страните от НАТО, обяви веднага след това генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Съобщението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност, натърти той. 

Плановете са Европейското командване (EUCOM) да бъде преместено от Германия в град Монс в Белгия, където е щабът на Обединените сили на НАТО (SHAPE); също там ще се разположи и щабът на американските части за специални операции. Командването за Африка ще напусне щаба си край Щутгарт, но не е решено къде точно ще отиде. Самолети F-16 ще отидат в базата „Авиано“ в Италия. САЩ ще запазят голямата си база в Рамщайн и военната болница в Ландщул.

Веднага след това дойде и европейската обиколка на американския държавен секретар Майк Помпео.

Първоначално бе обявено, че той е в Европа, за да накара страните да се откажат от китайски инвестиции и проекти за изграждането на 5G мрежата, да обяви Пекин за враг номер 1 и да намекне, че който си има работа с Русия и нейни енергийни проекти, то ще има проблем с Вашингтон. Накрая пък станя ясно, че Помпео е бил тук и заради предислоцирането на част от американските войски в Германия в други централноевропейски страни членки на НАТО.

Някъде по това време дойде и статията в „Уолстрийт джърнъл“, в която се твърди, че Министерството на отбраната на

САЩ може да започне ротация на бригади „Страйкър“ (Stryker) в Румъния и България

като част от препозиционирането на въоръжените сили на страната в Европа. Преди това ще трябва да бъде прибрана от Германия в САЩ една от най-боеспособните части – 2nd Cavalry Regiment (2CR). Както и че това ще една от последиците от изтеглянето на 12 хиляди американски военни от Германия.

Разполагането за по няколко седмици или месеца,  обикновено под формата на учения по българските полигони не е непозната практика. Например през 2017 г. стотици американски военни пристигнаха у нас в рамките на най-мащабната ротация в Европа след края на Студената война, Те се разгърнаха в Ново село. На място бяха 250 американски военни с 22 бойни машини „Брадли“ и 4 танка „Ейбрамс“. Всички те бяха част от операция „Атлантическа решителност“ за засилено американско присъствие в Европа. Многонационалното учение се ръководеше точно от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него участваха около 25 000 военнослужещи от 23 съюзнически и партньорски държави. Като негова цел бе обявено повишаване на  „оперативната съвместимост на страните участници и да се демонстрират решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион“.

Тогава стана ясно, че след учението 1260 души отиват в Полша, 1380 военни се насочват към Германия, 270 към Румъния, 60 в Унгария и 250 пристигнаха в България. И то за срок от 9 месеца. 

Всъщност точно това е модела, който се използва през последните години.

Ново село е българска база, но в нея американски войници има постоянно, които от време на време минават през ротация. Всичко се случва под условни понятия като учение, съвместна подготовка, операция, тренировка.

Смята се обаче, че една ротация на бригада „Страйкър“ би било нещо от съвсем различно ниво. Това е бойна част от хиляди военни, като в частност 2CR наброява 4800 души. Те са със стотици машини – бойни, транспортни и инженерни, артилерийски части и готовност да се прехвърлят с транспортни самолети и разгърнат в рамките на 96 часа. „Страйкър“ са изградени около високотехнологична интегрирана среда, обучени са да се защитават от химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия, както и да осигуряват засилена сигурност, сдържане на противника и отбрана при конфликт най-малкото докато пристигнат тежки бронирани пехотни и ВВС части.

Тук някъде дойде и реакцията на Москва, която също само потвърждаваше, че наистина се готви предислокация, включително и за Румъния и България. 

Москва призовава партньорите в Източна Европа да претеглят рисковете и да помислят за последиците от разполагането на американските военни на ротационна основа на тяхна територия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. В момента става въпрос за появата на постоянен военен контингент на Съединените щати и на техните съюзници в Източна Европа на места, където никога преди това не са били. Подобни , ако бъдат приложени, биха застрашили Основополагащия акт НАТО -Русия от 1997 г., предимно по отношение на неразполагането на „значителни военни сили в новите страни-членки на алианса, заяви още Захарова по време на брифинг.

Всичко това свидетелства за намерението на Съединените щати и техните съюзници от НАТО да продължат да се придържат към курса на формиране на своеобразна дъга на напрежение по границата с Русия, в ущърб на интересите на европейската сигурност. Подобни провокативни действия няма да останат без отговор от страна на Русия. Този факт трябва да се вземе предвид в столиците на тези източноевропейски страни, работят в посока на подхранването на русофобията, канейки американски войници, обяви още Москва. „Ние ги съветваме внимателно да претегля всички рискове и сериозно да помислят за последствията”, каза Захарова.

Тук трябва да се отбележи и, че бе обявено изграждането на координационенцентър във Варна, който да ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Изрично бе натъртено, че не ставало въпрос за „голяма военноморска база с инфраструктура“. Отделно България купи 8 изтребители F-16 за 2,2 млрд.лв и сега започва да се модернизира базата в Граф Игатиево. Наскоро имаше учение и за  осъществяване на въздушен десант. Така очевидно се работи за всички сектори – вода, суша и въздух. И очевадно това е бъдещето. Защото просто България е член на НАТО – клуб, в който САЩ са основният играч.

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече