Денят 2-ри септември: ГЕРБ атакува Радев, ДПС поиска оставки и експертен кабинет, БСП обяви НС за делегитимирано

0

Депутатите се събраха за първо заседание след ваканцията. Есенната сесия на парламента започва под обсада, след като организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор призоваха недоволните да се съберат пред новата сграда на Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че в Конституцията ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да си присвоява суверенитета.

Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Това, в което сме се клели, е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази Конституция е ясно разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет„, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ от парламентарната трибуна.

Снимка: БТА

„Всеки политик има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията си на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия. Заради когото се издигат бесилки и се разнасят ковчези, заради когото се поругават сградите на институциите в България „, изказа още Дариткова.

Тя обвини президента, че цели разделение, а от ГЕРБ са избрали да градят България. Предстои ни да извървим пътя до свикване на Велико народно събрание, каза Дариткова. Промените трябва да бъдат направени в синхрон, за да отговорят на предизвикателствата пред обществото. Великото народно събрание ще бъде свикано след избори и ще получи широка представителност.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че България се намира в тежка политическа, институционална и социално-икономическа криза. Премиерът иска да оцелее на всяка цена, каза Нинова, която обвини ГЕРБ за състоянието, в което се намираме. ГЕРБ и Борисов са в тотална изолация, каза Нинова. По думите ѝ БСП са гарант за демократична и правова държава. „БСП за България“ няма да осигури нито един подпис за „подмяната“, която се предлага. Като приоритет на този парламент тя посочи машинното гласуване, преди окончателна оставка на управляващите.

„Този парламент е делегитимиран. Правителството на Бойко Борисов и мнозинството са несигурност и нестабилност. Нямат план за кризата и гарантират безперспективност на държавата. Те търсят изход от кризата само за себе си, а ние – за България. И той е в три стъпки – машинно гласуване, оставка, честни избори“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обръщението си в началото на новия политически сезон.

Снимка: БТА

„България е в тежка криза. Вече два месеца хиляди българи протестират на улицата, искат промяна. До тук се стигна в резултат на 10-годишното задкулисно управление на Борисов. Той е решен да оцелее на всяка цена и предлага промяна на Конституцията. Това не е промяна, а подмяна и печелене на време“, категорична е Нинова.

По думите й това е посегателство върху свободата и демокрацията.

„С това предложение не се решава нито един от стоящите днес открити въпроси. Политическата криза остава, протестът не спира, а се увеличава. Няма политическа формация, която да подкрепя безусловно и на 100% тази промяна“, допълва Нинова.

По думите й „БСП за България“ винаги е била гарант за конституционен ред, социална и демократична държава.

„Искаме да е ясно – „БСП за България“ няма да осигури нито един подпис от необходимите 120 и от останалите 160, за да стане факт подмяната, която предлагат. Няма да позволим заради личните ви властови интереси да посегнете на държавността“, каза още Нинова.

Тя е категорична, че най-големият приоритет на партията е въвеждането на машинно гласуване, което ще гарантира честни избори.

От името на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ каза, че сме свидетели на разпад на държавността. Той каза, че партията остава отговорна пред България. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността, каза Карадайъ. Г-н Радев избра политическото противопоставяне, атакува НС, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. Това води до ерозиране на властите, а така ерозира и институцията „Президент“. В протестите участват различни хора, забелязва се събуждане на гражданското общество, каза лидерът на ДПС. Държавата има нужда от ясен бюджет, както и програма за ефективно усвояване на средствата за Covid-19, както и тези от многогодишната финансова рамка на ЕК. Карадайъ призова за оставка на правителството и оставка на Румен Радев. Предлага и експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори.

Борис Ячев от „Обединените патриоти“ заяви, че благодарение на адекватните мерки на правителството е преструктурирана здравната система и с това държавата е една от най-защитените срещу COVID-19. Той отчете намаляването на ДДС, ползването на туристически услуги от хората на първа линия, увеличаването с 30% на над 24 структури в държавната администрация, пряко ангажирани с борбата с коронавируса. Също така отчете отпускането на добавки към пенсиите в размер на 50 лв, субсидиите за чартърни полети. Каза, че ще продължат да изпълняват поетите ангажименти, заради които са влезли в управлението.

Кристина Таскова от ВОЛЯ заяви, че партията единствена е останала неопетнена в този мандат. Тази сесия не започва добре, има протести, контрапротести, а никой не дава формула за промяна, а не подмяна. Тя призова да се спре с експериментите на гърба на българския народ.

Преди това председателят на НС Цвета Караянчева откри заседанието.

В слово тя заяви, че НС има нов дом, преместването е било трудно осъществено. Това беше тъжна раздяла с историческата сграда на парламента. Настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна, предлага повече работна площ. С направения ремонт е по-функционална. Караянчева каза, че старият герб на сградата ще бъде махнат.

Караянчева призова за език на разбирателство, в противен случай езикът на омразата ще се пренесе сред сънародниците ни, което може да е пагубно.

Днес трябва да стане ясно дали управляващите от ГЕРБ ще успеят да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на предложение за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова конституция.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече