Равносметката: Думи не останаха – затова дойде насилието

0

От два дни насам водеща медийна, а и обществена тема е как на 2 септември протестите срещу Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев ескалираха в насилие. Кой кого е бил, кой кого и как е арестувал, кой колко „самоделни взривни устройства“ е метнал, колко и кои са арестувани, колко и кои са пострадали, кои са повече пострадали …

Всичко това, по мое мнение, разводнява отново най-важното. А то е следното – искаме ли да живеем в държава, чиято конституция ще бъде написана от Бойко Борисов (с помощта на Данаил Кирилов) и в която закони ще може да пише Иван Гешев? Това е простичкият въпрос – ако мнозинството иска, добре. Но нещо ми подсказва, че не е съвсем така. Насилието, което превзе протеста на 2 септември, беше ужасяващо. И изобщо не е нещо невиждано – по цял свят има такива събития.

На Запад и на Изток – погледнете само какво се случва в САЩ няколко месеца на тема „расизъм и полицейско насилие“. А в Хонконг какво ставаше и то с основно искане „демокрация“ – такива изпълнения имаше там, че в България не сме ги и сънували. Например огромният „университетски“ пожар или наръган с нож политик от класата, заради която избухнаха протестите там.

По темата с ножа в България стигнахме само до Facebook слухове за наръган на жълтите павета полицай – за щастие! Убеден съм, че повечето хора не искат протести с насилие. Те и протести не искат – ако някой си мисли, че тези хора не предпочитат да си гледат живота, да ходи да се прегледа възможно най-бързо – скенер на главата задължително! Но по-силно всички възмутени на улицата не искат управлението на тази държава да бъде в този стил, в който сега е. Стилът, при който стигнахме не просто до безогледно оглозгване, а духът ни е на път окончателно да бъде смазан.

Та при това управление председателят на символа на суверенитета ни – парламента, се превърна в т*па кърджалийска ….. и дори не каза гък! Само това е достатъчно, за да си ходят вовеки веков всички от политическата ни класа – а има още много, и много, и много. Като почнем от „Апартаментгейт“ и стигнем до „размазването на физиономията“, защото някой не иска да се съобразява с избрания от народа уж да му служи! И по нито един от тези случаи няма гък от прокуратурата!

Колкото до насилието – ТОВА истинска полиция ли е? Или е като в дунглата – по-силният побеждава?

Много и много въпроси има към МВР – държавната структура, която взема най-много от държавния бюджет т.е. от данъците ни. Най-пресните – МВР, как така 56 дни не разбрахте, че в палатките под носа ви подготвят бомби? Как така отявлени хулигански елементи изникнаха на протеста сякаш от нищото и готови да безчинстват – превенция знаете ли какво е? Или приказките за чичковци-милиционери, които да внимават и насочват тази агресия, та по телевизията хората са се ужасят и да си кажат колко ще е страшно без Бойко да се множат?

Като в оня виц за бесилката – тръгнали да ги бесят двама, единият вика на другия: „Давай да бягаме“, а вторият отговаря: „Стой, че да не стане по-лошо“. Множите ли ги вторите с ченгеджийски похвати, господа управляващи? Омръзнало ми е от тези и куп още въпроси! Омръзнало е на много хора – приказките отдавна се изчерпаха. Затова сега е така – страшното е, че не смея да помисля колко още … И на въпроса – искате ли Бойко Борисов и Иван Гешев да пишат конституция и закони? Ако искате, сега ще е така, в бъдеще – също. Дано не искате – наистина. Дано стигнем някога дотам хората, които пишат законите, да се радват на доверие, което е далеч над едноцифреното число!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече