Правната комисия поряза Бойко! Искането му за мажоритарен вот – отхвърлено

0

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур. Припомняме, че идеята дойде от премиера и лидер на партията Бойко Борисов в безпрецедентно видеообръщение към нацията, с което той призова да се приеме нова конституция.

Депутатите от правната комисия днес гледат на второ четене поправките в Изборния кодекс.

Христиан Митев от НФСБ (парламентарната група на „Обединени патриоти“) обясни, че мажоритарен избор на 200 от 400-те велики депутати в един тур облагодателства големите партии за сметка на малките.

Подобно мнение изрази и Ваня Нушева – експерт от сдружението „Прозрачност без граници“, както и Крум Зарков от БСП. 

От партия ВМРО-БНД („Обединени патриоти“) още преди дни обявиха, че не подкрепят половината депутати от ВНС да се излъчват с мажоритарен вот. Те се позоваха на текст от Конституцията, според който депутатите от Великото Народно събрание се избират по общия ред.

В крайна сметка днес предложението на Борисов бе подкрепено от 9 депутати от правната комисия – само от ГЕРБ, 9 бяха „против“, а 2-ма – „въздържал се“. Така то бе отхвърлено. 

Комисията обаче одобри изборите за парламент да се провеждат и с машини, и с хартиени бюлетини. Това стана с гласовете на депутати от управляващите формации – ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От БСП предложиха да може да се гласува само машинно в секции с над 300 избиратели, но това бе отхвърлено. 

Заседанието на комисията започна с малък скандал. Крум Зарков от БСП протестира, че не са допуснати представители на неправителствения сектор. Председателят на Комисията Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че това било свързано с мерките срещу коронавируса. Тя обясни и че заседанието може да се гледа онлайн. 

Същевременно групичка от „Демократична България“ спретна малък протест до сградата на парламента. Викове „оставка“ и освирквания озвучиха заседанието, което наложи прозорците да бъдат затворени. 

Стана ясно, че не е била допусната и Мая Манолова – основен идеолог на действащия Изборен кодекс и лидер на сдружението „Изправи се.бг“, около което се оформя нова политическа коалиция за предстоящите парламентарни избори. 

Окончателното решение за промените в Изборния кодекс трябва да вземе Народното събрание на пленарно заседание – това се очаква да се случи още тази седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече