Българите зад граница събират подписи за създаването на МИР ”Чужбина” и дистанционно гласуване

0

Българите в чужбина разпространиха петиция, в която настояват за гласуване по пощата, създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“ и електронно гласуване. Сънародниците ни представят мотивите си за тези искания и се обръщат към президента, председателя на НС, премиера, омбудсмана и комисията по правни въпроси в парламента, за да настояват за реализирането им.

Вижте пълният текст на петицията, която може да бъде подкрепена и подписана, както у нас, така и от сънародниците ни от цял свят.

ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми дами и господа,

България вече 13 години е пълноправен член на Европейския съюз, и същевременно продължава да бъде най-бедната и корумпирана държава в него. Икономическата принуда прогони повече от два милиона българи. Те взеха тежкото решение да напуснат родината си, за да могат да оцелеят и да помогнат на близките си, за да получат техните деца адекватно здравеопазване, добро образование и възможност за развитие.

Благодарение на тяхната финансова помощ други два милиона българи успяват да оцелеят в България. Това са нашите майки и бащи, баби и дядовци, за чиито нужди държавата си затваря очите. Те са принудени да гласуват под влияние на фалшиви новини и манипулации от силно зависими медии, при условията на масово купуване на гласове и системно манипулиране и фалшифициране на изборните резултати.

30 години не се намери истински политик или държавник, който да помисли за тези два милиона жени, мъже и деца, които гордо наричат себе си българи, макар и далеч от Родината! 30 години ние, българите, живеещи в чужбина, не можем да участваме пълноценно в парламентарни, президентски и европейски избори. 30 години нито една партия не се осмели да ни предостави в пълна степен полагащото ни се право на глас.

30 години се правят промени в Изборния кодекс, и въпреки това хиляди българи зад граница не могат да упражнят своя вот, защото трябва да пътуват стотици километри и да чакат на огромни опашки. Ние знаем, че нашият вот е валиден само до първата стъпка в пропорционалното разпределение на партиите в парламента. След това бюлетините ни са безгласни в по-важната част – колко и кои депутати ще влязат в Народното събрание.

Ние не делим хората на сини и червени, учени и прости, добри и лоши, млади и стари. Ние говорим за равни права, които заслужават всички български граждани, независимо къде живеят! Настояваме да имаме избрани от нас представители в парламента, защото българските граждани, живеещи в чужбина, са неразделна част от българския народ и дават своя принос за просперитета на родината ни. Потенциалът на българите в чужбина е огромен.

Ние изграждаме полезни за България връзки в страните, в които живеем.

Ние променяме политическото отношение към Родината ни по света. България може да получи сериозен импулс в своето развитие и да преодолее катастрофалния си демографски срив, ако направи необходимото, за да стане привлекателна страна за българите в чужбина.

Вместо това управляващите искат да ни превърнат в безпомощни наблюдатели на агонията на политическата система, на упадъка на моралните ценности, езика, културата и образованието, на некачественото здравеопазване и унищожаването на природата в Родината ни. Да гласуваме е не само наше право, но и наш дълг, и ние ще се борим докрай за полагащите ни се избирателни права.

Затова настояваме за следните промени в Изборния кодекс, които да ни гарантират честни, достъпни и пълноценни избирателни права:

* Гласуване по пощата на следващите избори за всички български граждани.
* Възстановяване на поправките в Изборния кодекс от 2014 г., отнасящи се до автоматичното отваряне на секциите от предходните избори. През 2014 г. са отворени 428 секции.

* Създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“ (МИР Чужбина), за да имаме представителство в парламента.

* Изграждане на система за електронно гласуване.   


С уважениe и в очакване на конкретни и незабавни действия,

българи в чужбина и в България, както и всеки, който споделя горенаписаното и се чувства съпричастен.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече