В хаос и бездарие приеха изборните правила. Наложи ли ГЕРБ диктат?

0

При пълен хаос и погазване на процедурните правила премина гласуването на второто четене на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, което окончателно приключи вчера.


Диктат на мнозинството, незачитане на мнението на опозицията, арогантност при налагане на текстовете – с това се харакретизира приключилият дебат по изменението на Изборния кодекс.
Управляващите бързаха да приемат като в галоп промените, които внесоха, без да отчитат мнението на останалите участници в изборния процес.

КАРАЯНЧЕВА – ВЪВ ФОКУСА НА НЕОДОБРЕНИЕТО

Председателят на парламента Цвета Караянчева допринесе с небаласираното си поведение за изостряне на напрежението в залата. Няколко пъти тя се изказваше от трибуната, заклеймявайки опозицията, изпускаше си нервите с ехидни подмятания, дори повиши тон до степен да крещи и да се кара на депутати от други парламентарни сили. Караянчева се оказа оперирана от какъвто и да е такт, дипломатичност и диалогичност в екстремна ситуация

„Когато председателят на парламента лично потъпква правилника, това вече е сериозен симптом. Както общувате с депутатите в тази зала, така общувате и с протестиращите, и с българските граждани. Вие сте основната причина днес да има напрежение навън, но и вътре в тази зала“, заяви остро Явор Божанков от БСП по отношение поведението на Караянчева.

За ДПС и БСП остана необяснимо поведението на ГЕРБ, които сякаш напук демонстрираха отказ от какъвто и да е разумен диалог.

ДПС ПСОЧИ ПЕРСОНАЛНО БОРИСОВ 

Най-вероятно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени в Изборния кодекс, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите,  заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в остро изказване по време на дебатите за промените в пленарна зала.

От ДПС за първи път насочиха критиките си персонално към премиера Борисов. ГЕРБ не откликнаха нито на молбите им за отлагане на дебатите с цел да се постигне елементарен коненсус, нито се вслушаха в аргументите им по отношение на някои опасни текстове, които се приеха на инат. „C тeзи прoмeни в Избoрния кoдeкc Бoйкo Бoриcoв гoтви фaлшификaция нa cлeдвaщитe избoри!“ , извика в залата дeпутaтът oт ДПC Хaмид Хaмид. И призова колегите си отдясно: „Имaтe пocлeдния шaнc зa диaлoг. Oтлoжeтe гo тoзи кoдeкc, зaщoтo тoй нямa дa рaбoти, тoй щe cъздaдe прeдпocтaвки зa oпити зa избoрни измaми, фaлшификaции, a хaocът e нeминуeм“.

Не го чуха!

„Има ли някакъв смисъл от един парламентарен дебат, в който едните хора изразяват аргументи, а другите се държат по абсолютно недопустим начин. И как си представяте, че се изграждат изборните правила в такава обстановка”, попита Крум Зарков от БСП с надеждата да внесе разум сред колегите си от ГЕРБ.

Не се получи!

„Оттеглете си незабавно проекта, който касае внасянето на Конституция и свикване на ВНС. Това беше спасителят пояс за Бойко Борисов и вас. Оттеглете този спасителен пояс и въведете спасителен пояс за българския народ“, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова“.

И в това не се вслушаха.

От мнозинство първо приеха, че на следващите избори ще може да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини, заради което влязоха в тежък конфликт с опозицията. Всички експерти предупреждават, че това ще доведе до хаос в изборния процес.

Но ГЕРБ го наложиха с гласовете на ОП и ВОЛЯ.

Повод за безредието и бездарието днес станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание. Проблемите започнаха, когато трябваше да се гласува предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент. При разглеждането й в правната комисия на Народното събрание във вторник тази идея беше отхвърлена заради общата съпротива на БСП, ДПС и „Обединени патриоти“.
В началото на днешното гласуване се случи същото – беше одобрено искането на социалистите съответната разпоредба да отпадне. С това работата по този текст беше приключила.

Напук на парламентарните правила обаче депутатите от ГЕРБ – умишлено или просто поради некомпетентност – подложиха на гласуване и предложението на правната комисия същият текст да бъде премахнат. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се оказа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а впоследствие одобрено.

Това хвърли в пълно безредие пленарната зала. „Какво ще запишем в Изборния кодекс? Веднъж параграфът беше отхвърлен, веднъж не беше отхвърлен. Отпаднал ли е или не е отпаднал?“, попита с недоумение соцдепутатът Георги Гьоков.

Отначало управляващите се направиха, че нищо особено не е станало, и се опитаха да продължат работата с кодекса. Социалистите обаче упорстваха и изведнъж паниката, че са объркали закона, обхвана депутатите на Бойко Борисов. „Давам 5 минути почивка, никой да не напуска залата!“, нареди шефът на парламента Цвета Караянчева.

Последва суетене, френетично ровене в доклада по законопроекта и проверки по телефона кой за какво и как е гласувал. Накрая управляващите предложиха компромис – оригиналното им предложение да се гласува отново. Така и стана – този път текстът беше подкрепен само от ГЕРБ и всички въздъхнаха с облекчение, че законодателната катастрофа е избегната, съобщава „Сега“.

БСП И ДПС ЗАЧЕРКНАХА СВИКВАНЕТО НА ВНС

Суматохата около наглед маловажното предложение беше толкова голяма, тъй като всъщност това предвести и края на идеята на ГЕРБ при избори за ВНС половината депутати да бъдат избрани по мажоритарната избирателна система, а другата половина – по пропорционалната.


Тук отново се противопостави импровизираната коалиция между БСП, ДПС и патриотите. Мотивите бяха ясни – хората на Корнелия Нинова и на Ахмед Доган бяха принципно настроени срещу свикването на ВНС, а партньорите на ГЕРБ възразиха срещу приемането на специални правила за избор на велик парламент, защото смятат, че противоречи на конституцията. От ГЕРБ не оказаха съпротива и инициативата им беше смачкана с гласовете на 110 депутати.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕХВЪРЛИ НА ЦИК ОТГОВОРНОСТТА ЗА МАШИНИТЕ 

Управляващите възложиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) да осигури придобиването на устройства за гласуване, както и да изпълни задачите по организацията и провеждането на машинния вот. Направиха го напук на възраженията на изборните комисари, които поискаха закупуването или наемането на устройствата да се поеме от Министерския съвет, или поне да се позволи на комисията да възлага на други държавни органи дейности около машинното гласуване.

Така всъщност ГЕРБ и патриотите свалиха от правителството отговорността за евентуален провал на машинното гласуване, което за първи път трябва да се проведе в цялата страна.

Също по искане на ГЕРБ се прие, че устройствата няма да бъдат ползвани за местния вот, а на парламентарни, президентски и европейски избори. Без машини остават секциите с по-малко от 300 избиратели, избирателните места в чужбина, в лечебни заведения, специализирани институции за социални услуги.

СЕКЦИОННИТЕ ПРОТОКОЛИ: НЕ ОПРОСТЕНИ, А УСЛОЖНЕНИ

Одобрено беше предложението на управляващите да не се вписват редица данни от изборите в секционните избирателни протоколи. Тук става въпрос за броя на избирателите, вписани в допълнителната страница на избирателния списък; броя на сгрешените бюлетини; броя на неизползваните бюлетини.

В същото време редица други данни, които досега бяха вписвани поотделно, вече ще влизат в обща графа – общият брой на различните видове недействителни бюлетини, сгрешените бюлетини, както и унищожените от секционните избирателни комисии (СИК) бюлетини. Всичко това беше направено под предлога, че така протоколите ще бъдат опростени и съответно ще се намалят чудовищният брой грешки, които СИК-овете правят.

От БСП контрираха, че наблъскването на данните в едно ще доведе до точно обратния на търсения ефект. „Има разлика дали се изписват данните последователно в различни редове или накуп. Това разбирате ли го? Че когато ги съберете губите информация?“, обърна се към управляващите соцдепутатът Крум Зарков. И предрече: „След този изборен процес не две трети, а сигурно три четвърти от протоколите ще са сбъркани. И причината за това е в целенасочено и целеустремено създаване на предпоставки за фалшификация.“

РАДЕВ ОБЕЩА ВЕТО

Поредните законодателни безобразия на управляващите предизвикаха реакцията и на президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че ще със сигурност ще наложи вето на промените в кодекса, тъй като смята, че създават възможности за манипулации в изборния процес. Но не уточни дали ще ги върне изцяло или ще възрази срещу само част от поправките.

Зам.-председателят на праламента Кристиян Вигенин подчерта, че днес парламентът е заседавал, защото са се регистрирали депутатите от Воля. Той допълни, че без Марешки и депутатите му нито конституцията е щяла да бъде внесена, нито е можело този парламент да продължи да работи: „Самият факт, че лидерът на Воля е с ефективна присъда от 4 години за рекет и изнудване е щрих към дъното, към което стигна българската политика в лицето на ГЕРБ и техните присъдружни партии. На това трябва да бъде сложен край.

Изтоник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече