Ако секнат еврофондовете – шамарът ще е заради Гешев, който си е затварял очите пред деянията на Борисов и неговата клика

0

Отиде ли си премиерът Бойко Борисов, спират еврофондовете, предупреждават ни от ГЕРБ. Самият той неведнъж е казвал: „На тях им ги спират, на мен ми ги пускат“. Подмятането е по адрес на БСП, защото правителството на Сергей Станишев бе първото, наказано с отнемане на 200 млн. евро през 2008 г. от полагаеми се на България остатъци по предприсъединителни фондове.

Предстои да се усвояват близо 29 млрд. евро по следващата 7-годишна финансова рамка, която започва през 2021 г., и ако точно тогава се разделим с Борисов, ще направим фалстарт по най-щедрия досега европейски бюджет за България.

Лошо ни се пише,

ако БСП се върне на власт, но нищо чудно и други политичеси сили да се възползват от протестите. Тъй като не виждаме партийни знамена по митингите, остава загадка кого народният гняв ще изтласка нагоре. Вече имаме такъв опит с неизвестността, когато Симеон Сакскобургготски се върна и обра масовия вот, без да си прави голяма предизборна кампания.

Протестите започнаха на 9 юли, а два дни по-късно Борисов предупреди обществото, че повече няма да види еврофинансиране. На извънреден нощен брифинг той каза: „Тези не могат да управляват! Доказали са го. С всяко тяхно влизане в управлението се затварят еврофондове. Всеки път! Дойдат ли БСП, веднага спират“.

Сетне се видя, че протестиращите не възнамеряват да връщат БСП на власт, защото са симпатизанти на различни партии. Соцплашилото се оказа  изхабено и Борисов промени заклинанието си: който и да дойде след него – все тая. След маратонския Европейски съвет от 17-21 юли рече: „За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години”. А по-късно изрази опасение, че след него европейската щедрост за България няма да е същата.

Може би е прав

На 23 септември Европейската комисия ще огласи първия си доклад по новия Механизъм за върховенство на закона, който ще дава оценка на всички държави в ЕС и може би ще замести яловия Механизъм за сътрудничество и проверка, адресиран само към България и Румъния. Една от темите на споменатия Европейски съвет бе как да се обвърже еврофинансирането с върховенството на закона. Не бе постигнато решение, но дебатът по този въпрос, който тече от години, се придвижи напред, защото вече никой не оспорва, че ЕС трябва да направи нещо срещу корупцията на високо равнище, която източва фондовете му. Когато с общите доклади за върховенството на закона стане възможно да се сравняват държавите, всяка от тях ще има правото да изрази подозрение за харченето на бюджета от друга държава и да постави въпроса на обсъждане в рамките на три месеца на следващото заседание на Европейския съвет. След това Европейската комисия ще трябва да обясни защо позволява злоупотреба с общия бюджет.

Взаимният контрол

е механизъм, който ще се допълва от 2021 г. чрез разследванията на Службата на европейския прокурор. Колкото и да е неясна още технологията, няма съмнение, че се върви в тази посока. Последното обсъждане (10 септември) на положението в България от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента показа, че международният етикет не пречи да се назовават проблемите с истинските им имена. „Спрете парите на тези бандити“ –  отправи призив към Еврокомисията ирландската евродепуатка Клеър Дейли, след като назова имената на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. – Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз“.

България е толкова прозрачна в злоупотребите с европейски фондове, че дори не се крие. На 8 юни сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ огласи звукозапис на земеделската министърка Десислава Танева, която в края на март съветвала овощари и градинари „да не се хвалим какви измамници сме“ с евросубсидиите, защото Европейската комисия може да спре парите. Скандалният запис дойде след спиране на плащания за милиони на 4453 мними земеделци.

Залезът на Борисов

съвпада със засилена подозрителност у държавите за правилното изразходване на европейските фондове, защото заради коронавируса всички са в криза и спада желанието им за щедрост и снизходителност. Напълно възможно е поради бавната процедура новите мерки да се задействат след оттеглянето на Борисов и тогава ще се създаде впечатление, че парите са спрени, защото не той е на власт. Ще стане като във вица за Иванчо в часа по логика, когато учителката чула, че някой шумно разваля въздуха и изгонила Иванчо. А в коридора той разсъждавал: „Къде е логиката? Аз развалих въздуха, а ме изгониха на чист въздух, докато другите останаха в стаята.“

Борисов е само част от проблема. Друга част е Гешев, защото би трябвало  да служи като бариера срещу злоупотребите с европейски фондове, но не му личи да се старае.

Овластен до състояние на безконтролност,

той само констатира, че от 30 години в България се извършва „криминален преход“, без да признава съучастие в него. Сякаш през това време е работил във филхармонията, а не в прокуратурата.

В началото на този месец Комитетът на министрите на Съвета на Европа за пореден път разгледа изпълнението на решението по делото „Колеви срещу България“,  произнесено през ноември 2009 г. Европейският съд за правата на човека пръв установи, че в България липсва механизъм за разследване на главния прокурор. Фактически с това дело той потвърди, че думите на бившия главен прокурор Иван Татарчев „Над мен е само Господ“ продължават да са валидни и за неговите наследници. Гешев не прави изключение, щом и досега България е под засилено наблюдение на Комитета на министрите заради неизпълнение на съдебното решение отпреди 11 години.

Спрат ли еврофондовете, шамарът ще е заради Гешев, който си е затварял очите пред деянията на Борисов и неговата клика. Но това само ще му накриви каскета, докато глобата ще е за всички нас.

Автор: СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече