Германски евродепутат за България: Разкрих къде пропадат европейските пари и как се злоупотребява с тях от един корумпиран елит

0

„България е пример за недостатъците в ЕС, които трябва да отстраним“. Това казва евродепутатът Даниел Фройнд, който беше на посещение в България. Пред „Дойче Веле“ той разказа впечатления от протестите и от разговорите си в страната.

Даниел Фройнд е депутат в Европейския парламент от Групата на Зелените. Германският политик е съпредседател на смесената парламентарна група за борба срещу корупцията и член на Комисията по бюджетен контрол. На 22 септември той се включи в протестите в София, след като преди това се беше срещнал с редица политици, активисти и експерти в страната.

Даниел Фройнд, снимка: „Дойче Веле“

Господин Фройнд, прекарахте три дни в България. Какво чухте и видяхте?

Даниел Фройнд: Говорих с много активисти, политици и журналисти. Говорих и с отговорен служител в едно министерство и от всички тях чух все едно и също: до какъв размер е стигнала корупцията. За мен беше особено важно да разбера как този факт се отразява на Европейския съюз, къде пропадат европейските пари и как се злоупотребява с тях, за да се укрепи властта на един корумпиран елит. Явно става точно обратното на онова, което се очаква от тези средства, които всъщност би трябвало да подкрепят българите за постигане на икономическо развитие и да финансират трансформацията към една по-устойчива икономика.

Казвате, че сте говорили с държавен служител. Какво научихте от този разговор?

Даниел Фройнд: Той ми разкри конкретните механизми, по които функционира корупцията. Как държавни търгове се организират така, че фирмите, които са предварително избрани, винаги да печелят. И как държавните служители са принудени да правят онова, което се иска от тях. Разказа ми например, че значителен дял от възнагражденията в държавния сектор се получава от бонуси, чрез които може да се контролира дали служителите правят точно това, което се иска от тях. Или как се подкопава съществуващият контрол на ОЛАФ.

С тази информация от София отлитате към Брюксел и Берлин. Какво ще направите, за да запознаете колегите си и европейската общественост с нея?

Даниел Фройнд: Първата стъпка е да разкажа всичко това на представители на медиите, преди всичко на тези в Германия. На 5 октомври в Европейския парламент ще имаме пленарна сесия за ситуацията в България. Преди нея ще се проведат много разговори и дискусии вътре в нашата фракция. Да имаш преки впечатления е нещо много хубаво, но ние ще проследим много конкретно всеки един случай, който ни беше назован тук, в София.

Какво се говори за България в Брюксел и в Германия? Запозната ли е Европа с българските проблеми?

Даниел Фройнд: До известна степен. Истинските последици от тези проблеми не са известни, също и на мен. А аз следя ситуацията. Чрез смесената работна група за борба срещу корупцията ние редовно разговаряме с граждански организации от цяла Европа, включително и България, но все пак бях много изненадан да чуя на място от толкова много хора колко е зле ситуацията.

Посетихте наскоро Унгария. Къде виждате приликите и разликите между ситуацията там и в България?

Даниел Фройнд: В началото на годината бях и в Чехия, за да се запозная отблизо с конфликтите на интереси на Андрей Бабиш. Виждаме, че във все повече държави има систематичен проблем с употребата на европейските средства. Гарантирането на правовите принципи и основните ценности, борбата срещу корупцията и медийната свобода трябва да станат онези фундаментални предпоставки, от които зависи получаването на европейски пари. България е поредният пример за недостатъците, които трябва да коригираме. Има редица паралели между България и Унгария, когато става въпрос за корупция и медийна свобода. Но бих казал, че в Унгария разграждането на демокрацията и правовата държава е много по-напреднало, отколкото в България. А това показва още по-ясно, че е нужна по-ранна намеса, още преди ситуацията да излезе извън контрол.

Протестиращите в България критикуват Европейската народна партия и преди всичко германските ХДС и ХСС, че си затварят очите пред корупцията в България. Смятате ли, че имат право, и ако да, забелязва ли се промяна в поведението им в последните седмици и месеци?

Даниел Фройнд: Пожелавам си ХДС и ХСС да приемат ситуацията по-сериозно. В последните месеци, макар и предпазливо, гласовете в Европейската народна партия по отношение на върховенството на закона стават по-силни. За съжаление обаче те са особено сдържани, когато става въпрос за партия, която членува в ЕНП. От години вече съществува ситуацията с Унгария, но в ЕНП не са в състояние да изключат унгарската “Фидес” от фракцията. И виждаме абсолютно същите рефлекси по отношение на България, където Манфред Вебер и Ангела Меркел бранят Бойко Борисов. Ние сме един съюз на приятелски държави, но би трябвало да е възможно да се упражнява открита критика, когато нещо не върви както трябва. И, ако е нужно, да се увеличи натискът, за да се стигне до промяна. Не бива да се толерират корупцията и посегателствата над правовите принципи заради тяснопартийни интереси.

Включихте се в протестите на 22 септември. Какво Ви изненада най-много?

Даниел Фройнд: Намирам за положително това, че тези протести обхващат широки и различни слоеве на обществото – без значение от политически и партийни пристрастия. Също и това, че хората не са изгубили надеждите си в Европейския съюз. Те не се надяват ЕС да разреши всички проблеми в България, но очакват оттам поне подкрепа, за да бъде ограничена корупцията.

Автор:

Източник: „Дойче Веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече