Цветан Цветанов учреди „Републиканци за България“: Сегашната власт е изчерпала лимита от доверие

0

 Настоящата власт е изчерпала лимита от доверие. Това заяви Цветан Цветанов, който днес учреди официално своята нова партия „Републиканци за България“. Пред учредители и симпатизанти в „Интер Експо Център“ в София той обяви, че политическата му формация няма да е лидерска и няма да е концентрирана около един човек. 

„Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще се управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари. Когато обсъждахме темата с устава на партията, много предложения дойдоха, но водещото бе този проект да не бъде лидерски на един човек, а да е подплатен с широк изпълнителен съвет, който да може, когато се обсъждат дадени въпроси, да сме получили обективен резултат от експертизите на специалистите“, заяви още Цветанов.

Партията ще се ръководи от председател, чийто мандат ще бъде 4-годишен, като той може да бъде повторен само веднъж.

Днес Цветан Цветанов беше избран за председател на партия „Републиканци за България“. Негов заместник ще е Павел Вълнев, български бизнесмен от Чикаго и бивш собственик на несъществуващата вече телевизия Би Ай Ти. С избора му се дава знак, че един от приоритетите на новата партия ще е грижа за сънародниците ни в чужбина и гарантиране на правото им да участват в изборите чрез електронно гласуване.

„Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести, а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В „Републиканци за България“ ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната. Сегашният парламент е изчерпал лимита на доверие. Ние подкрепяме исканията на демократичната общност в България за предсрочни избори. Подкрепяме исканията за оставка. Трябва да изградим ново доверие по места, защото без доверие няма как да се управлява. Партията е готова за преговори с всяка друга, която споделя ценностите й“, изтъкна Цветанов, който се позиционира в център-дясно.

„Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания. В края на едно ефективно управление ще имаме ефективно електронно управление, с което да знаем, че всички българи ще могат да гласуват по електронен път – това е ключът към високата избирателна активност и премахването на страха, който вирее в определени райони“, обяви плановете си някогашният вътрешен министър, цитиран от bTV.

Той заяви, че е щастлив, че много българи са се върнали от чужбина и са станали част от „Републиканци за България“. Един от тях е генералният ни консул в Чикаго – Иван Анчев, чийто мандат е приключил преди няколко дни.

Сред учредителите са още известните бизнесмени братя Вълневи, които живеят в Чикаго. В състава й влизат бившият председател на парламентарната Комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев, както и трима бивши кметове – на Благоевград – Атанас Камбитов, на Ямбол – Георги Славов, и на Банско – Георги Икономов.

Като свои евентуални партньори Цветанов посочи центристки и десни формации.

Сред основните цели на партията са гарантиране на гражданските права, повишаване на качеството на живот и ускорено икономическо развитие на регионите.

По-рано Цветан Цветанов коментира пред БНР думите на председателя на НС Цвета Караянчева, че от един от най-големите критици на президента се е превърнал в негов поддръжник.

„В никакъв случай не бих каза, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени. И това, което наблюдаваме през последните месеци, а и този страх от евентуален служебен кабинет, който по конституция има права само да проведе честни и прозрачни парламентарни избори, защото за всички е ясно, че каквито и решения да вземе един служебен кабинет, ако те не съответстват на пътя на държавата – ЕС, НАТО и евроатлантическото партньорство, всички знаем, че парламентът винаги може да направи съответните решения да бъдат променени, ако служебният кабинет е превишил правомощията си“.

По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на „Републиканци за България“ подчерта, че е важно да запазиш идентичността си: „Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър“.

А за десните той каза: „По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование – много от нещата бихме ги препокрили с това, което имат „Демократична България“, но ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри“.

Според него е нужен реален контрол върху главния прокурор от страна на парламента – не само формален, но с реални резултати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече