Гешев, „Главболгарстрой“ и Остап Бендер – има ли общо?

0

На 25 септември, петък, Отровното трио даде специален брифинг, посветен на новия дом на главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, че той заяви публично на 26 август, 2020 година, в интервю за Нова телевизия, че живее в държавен имот „по препоръка на всички български служби за сигурност“, но не уточни дали става въпрос за резиденция „Бояна“. Според Отровното трио обаче главният прокурор живее в резиденция „Бояна“, а в края на миналата седмица триото разкри, че Министерският съвет (МС) е направил обществена поръчка за ремонт на дом №5 в резиденцията, пише Actualno.com.

Справка в регистъра за обществени поръчки потвърди информацията – че е имало две поръчки, като първата е отворена на 16 април, 2020 година т.е. в разгара на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, а втората

Защо се налага да бъдат отворени две обществени поръчки? Съгласно протокола от работата на комисията по поръчката, е подадена само една оферта – от „Главболгарстрой“. Тя обаче не е приета, като в заключението защо се случва така е написано следното: “ … поради представяне на оферта, която не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката“. И тъй като „Главболгарстрой“ е единственият участник в поръчката, тя е прекратена. При втория опит вече има двама участници – „Главболгарстрой“ и „Жи Пи Груп“.

И докато „Главболгарстрой“ е добре позната компания, с множество реализирани проекти по обществени поръчки, то „Жи Пи Груп“ едва ли е известна на мнозина.

Лицето на фирмата е Венцислав Манчовски – 20-годишен млад мъж, за който проф. Велислав Минеков, един от членовете на Отровното трио, припомни, че е искал да отсрами премиера Бойко Борисов за сагата с акциите на ФК „Левски“ – само една глава от историята с Васил Божков, чийто край не се вижда. Историята на Манчовски обаче е далеч по-интересна, защото той има вземане-даване с българското правосъдие. Едва на 17 години Манчовски привлича вниманието на прокуратурата заради обявен и непроведен концерт в пловдивската зала „Колодрума“. Концертът се популяризирал под егидата на ЮНЕСКО, като документът от името на световната организация бил подписан от Манчовски. Във фалшивия документ пишело, че организацията финансира начинанието с 15 000 лева. Продадени били около 2500 билета.

Буквално 20 дни след разкритията на Actualno.com за „Жи Пи Груп“ на Манчовски (бел. авт. – да не се бърка с „Джи Пи Груп“), излиза втората оферта за ремонт в резиденция „Бояна“. При заложена от правителството прогнозна цена за ремонта от 252 115 лв. без ДДС, компанията на Манчовски предлага да свърши работата за 142 593,81 лв., докато офертата на „Главболгарстрой“ е 251 096,10 лв. За сравнение, при първата обществена поръчка офертата на „Главболгарстрой“ е 251 099,60 лв.

В крайна сметка, от втори опит печели „Главболгарстрой“. „Жи Пи Груп“ е отстранена, защото не се е запознала с техническата документация по обществената поръчка! Това е записано в официалния протокол за резултатите от поръчката. И още: „… „Жи Пи Груп България“ ЕООД не е изпълнил условие, посочено в документацията за обществена поръчка, като си е позволил самоволно да тълкува указанията на възложителя, и офертата не следва да бъде разглеждана“. За финал – в специалния протокол за първата обществена поръчка изрично е записано защо офертата на „Главболграстрой“ не отговаря на условията. Причината е, че компанията е предложила да купи по-евтини мокети и плочки, отколкото Министерският съвет е посочил като минимално изискване!

Предложеното от „Главболгарстрой“ е 84,08 лв. без ДДС за квадратен метър плочки, но МС е поискал не по-малко от 85 лв. Колкото до мокета – офертата е била 57,20 лв. за квадратен метър, правителството обаче е поискало поне 60 лв. Какви са основанията за поставяне на такива цени – дали заради определени стандарти или нечии желания, няма информация в официалните документи. А „Главболгарстрой“ ремонтира в резиденция „Бояна“ с оферта, която е с 3,50 лв. по-ниска от първата на компанията.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече