Подмладяването на БСП: Ботокс, филъри и напън за тунинговане

0

Нинова постепенно изхвърли от ръководството на БСП знакови лица. Това очевидно е процес, а не акт. Ако беше акт, би било по-безболезнено и за двете страни, но явно не е било по силите на лидера да се справи с всички изведнъж – приоритет беше да разкара Станишев, пък после другите. Затова процесът, тръгнал още с избирането й, завърши чак на 50-ия конгрес.

Защо обаче Нинова предприема всичко това, защо си печели врагове, като някои от тях са доста влиятелни?

Ако идеята й е да противопостави на ГЕРБ лидерска партия, това би могло да обясни подобни действия. Но едва ли е само това. Под иначе добрата идея за подмладяване прозират и други неща – точно както черни гащи прозират под бяла фустичка. Защото, ако се замислим, колко може да е млад Гергов, например?

Фешън акцията постига един видим резултат – симпатични млади хора, инелигентни и безспорно кадърни, дават един свеж имидж. Но – само това. Те доброволно влизат в ролята на ботокс и филъри. Тоест, на неща, които водят до козметична промяна. Защото във философията, в общественото влияние и в посланията промяна няма. Смея да твърдя, че те са доста по-безлични и нечленоразделни от онези, които излъчваше ръководството по времето на Станишев. Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще мисля така, щях да се изсмея, както често се смеех на ходовете на Станишев.

За съжаление, положението днес изобщо не е забавно. По много причини.

Всички те съвкупно водят до липса на партия, която да е реална и възможна алтернатива на ГЕРБ. Защо? На първо място, този конгрес даде много кофти знак към ПЕС, изгонвайки Станишев от ръководството. Европейските социалисти като нищо могат да се решат на ответен удар, колкото и да е тромава процедурата. И да припознаят друг политически субект за по-социалдемократически и по-подходящ за членство в ПЕС. Само шепа хора знаят какви кански мъки костваше приемането на бившата компартия в ПЕС. Колко усърдно трябваше да се лъска нейният имидж. От колко неща трябваше да се отказват две поредни ръководства, колко контакти трябваше да се изградят и развият… Очевидно всичко това за Нинова е излишно, вехто и ненужно.

Само че младежите около нея би трябвало да са наясно, че ще растат „на място“ – имаше такъв лаф през развития социализъм. Не можеш да мръднеш, седиш си на стола, в който си се озовал, слушкаш и папкаш. Никой няма да излети към каквато и да било европейска структура, колкото и да ги залъгват бивши евродепутати, мислещи се за влиятелни в Европа, но доказано намиращи се под руски контрол. Та филърите и ботоксът ще си свършат работата. Но цялостното подмладяване, съжалявам да го кажа, ще има за резултат не достолепна столетница, остаряваща като катедрала с европейска визия, а продукт на пластична политическа хирургия с визия на тунингована естрадна певица. Напусналите и изгонените са добре дошли в пространството, свободно за носители на леви идеи, свободно и за нов ляв политически субект. Чакат ги избирателите, неразпознаващи се редом до Нинова, чака ги и ПЕС.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече