ЕП със съжаление: Събитията в България доведоха до значително влошаване зачитането на принципите на върховенството на закона

0

Европейският парламент дълбоко съжалява, че събитията в България доведоха до значително влошаване зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите. ЕП изразява солидарността си с хората в България и техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

Ето това е само част от проекторезолюцията на комисията LIBE, която ще бъде обсъдена в Брюксел утре.

Част от проблемите, които се засягат, кореспондират с доклада на Европейската комисия отпреди дни, в който се очертаха притеснителните тенденции в борбата с корупцията, независимостта на съдебната власт, безконтролността на главния прокурор, липсата на върховенство на закона и свободата на медиите.

През последните години сигналите за злоупотреба с европейски фондове от страна на България се увеличават и трябва да бъдат разследвани. Освен това, през последните месеци гражданите на страната станаха свидетели на множество обвинения за корупция по високите етажи, както и съществуват сигнали за възможни връзки между криминални групи и представители на властта в България“, посочват в документа.

Тези разкрития доведоха до големи демонстрации и протести от страна на гражданите, които продължават вече над три месеца. Българите призовават за правосъдие, върховенство на закона и протестират срещу ерозията на демокрацията, огромната корупция и искат независимост на правосъдната система“, пише още в проекторезолюцията.

Отбелязват се министерските оставки и заявката премиерът Борисов да остане на власт до свикването на Велико народно събрание и промени в Конституцията. От там отбелязват, че каквито и да било конституционни реформи трябва да бъдат обект на обстоен дебат и след консултации с всички засегнати страни, най-вече гражданското общество.


В проекторезолюцията се вземат под внимание писмата, изпратени на 18 септември тази година от председателя на Народното събрание към председателя на Венецианската комисия, в която се иска становище относно проекта за нов основен закон. Призивът е да се търси одобрение от комисията и други международни организации, преди финалното одобрение на проекта.

Споменават се и няколко доклада, цитирани отпреди дни както от журналиста на „Дойче веле“ Тим Себастиан, така и от социалния министър Деница Сачева. Двамата дори влязоха в известен споз за данните. Цялото интервю може да видите тук.

“Според доклад на Евробарометър от декември 2019 г. 80% от гражданите смятат, че корупцията е широко разпространена в цялата държава.

Според Индекса за върховенство на закона за Световния проект за справедливост за 2020 г., България е поставен на 53-то място от 128 държави и в контекста на Съюза България е на последно място

Според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International 2019, публикувана в началото на тази година, България е на дъното и се нарежда на 74-то място.

Медийният плурализъм играе важна роля във формирането на будно гражданско общество и участието му в демократичните процеси. По този начин се укрепва и отчетността на правителството. Същевременно обаче медийната свобода в България ерозира. Според последния доклад на “Репортери без граници” за 2020 г. страната е на 111-то място в света и последно в Европейския съюз“, посочват още в доклада.

Отбелязва се особено ниското обществено доверие към институциите и осъжда ограниченият достъп на журналистите до народното събрание.

Силно загрижени сме от разривът на медийната свобода през изминалото десетилетие. Призоваваме властите в България да създадат благоприятна среда за свобода на словото, да се изсветли медийната собственост”, посочват още в проекторезолюцията.

Целият документ може да прочетете тук.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече