На дневен ред: Тъпанарите, коронавирусът и властта на Борисов

0

От три седмици насам вече е пределно ясно – заразата с COVID-19 почва да се разпространява като пожар. Не говорим вече само за България, но и за цяла Европа. И е ясно, че щом има такава промяна, значи има причини за това. Не е обаче напълно и категорично ясно какви са всички те, което налива масло в огъня на неверниците.

Със сигурност има поне две причини, които водят до сегашната ситуация – настъпващата есен и идващата след нея зима на Стария континент плюс неспазването на основните мерки за предпазване – носене на маски, дистанция и дезинфекция.

Специално в България на много места се държим в стил „все от нещо трябва да умрем“.

Дори елементарни неща като носене на маска и спазване на дистанция тотално ги пренебрегваме. На работа, в магазина, в затворени публични помещения, в градския транспорт – изобщо не се замисляме. И даже по-страшното е, че това изглежда по-изразено в по-малки населени места – там, където например можеш да отидеш пеша до мястото, където имаш работа. Оправданията да не спазваш мерки са кое от кое по-идиотски – достатъчно е да поразгледате Facebook. Скоро там прочетох, че всичко с PCR тестовете било фалшиво, защото нямало нито един заразен служител на голяма търговска верига. Все едно обявяват заразените и болните по професии?! Но написалият тази чутовна глупост знае – на него му е казала една съседка, която го е чула от една приятелка, която познава един приятел, чието бивше гадже се среща с един пич, чиято сестра живее до едно семейство, което работи в такъв голям магазин и тя ги чула да си говорят онзи ден в асансьора. Само преди няколко дни си спомних за повтарящи се научни данни как непрекъснато оглупяваме!

И подозрението на база научни данни, че в по-развитите държави младите поколения по-масово вървят надолу умствено. Що се отнася до коронавируса, в България обаче сякаш по-възрастните са по-безотговорни – точно тези, които по-често са в рискова група.

В този ред на мисли много бих искал да видя статистика – колко от хваналите вируса са носели маски, където трябва, колко от тях са избягвали ненужни събирания с много хора, колко са работели дистанционно, щом могат, а не са били принудени да ходят в офис, колко са си миели ръцете всеки път, преди да ядат например – всеки заразен и болен със сигурност може да отговори на тези въпроси честно пред себе си, ако не пред друг.

Оттук-нататък изглежда е повече от ясно – и в България ще приложим на практика хипотезата за стадния имунитет.

Не защото съзнателно го избираме като подход на държавна политика, а защото такова общество и такава държава сме си построили. Представяте ли си сега, след месеци на протести и възмущение заради всички каши, надробени от сегашната власт, да излезе Бойко Борисов и да обяви, че трябват по-сериозни мерки? Отговорът, по мнение, ще е още по-голяма съпротива, която ще ги обезсмисли. Защото Борисов, който дойде на власт с куп обещания за по-добра държава преди над 10 години, за три мандата не направи абсолютно нищо за най-важните аспекти на благоденствието на една нация – справедливост (правосъдие), развитие на интелектуалния потенциал (образование) и подобряване на здравето (по-добра и модерна здравна система, с по-добър достъп). Не направи, защото е трудно, защото коства подкрепа и носи опасност за политическото му бъдеще. Но точно във времена на криза си проличава най-ясно какво си вършил, когато е имало възможност и е трябвало.

И от решенията на властта сега си личи как само гледа да угажда на който може поне малко да я подкрепи след това – спортни прояви на закрито с публика точно когато дневните случаи стабилно се удвоиха.

А за тези, които ще прочетат и гракнат как маските и дистанцията не пазели – в Китай, държава с над милиард и половина души население, има по 10-20 случая на ден. И там идва зима като в България и Европа, само че всички източници на информация, дори тези, които не вземат данни само от официалните извори (защото, нали, комунистите много лъжат), не засичат взрив от болни там дотук. Следващата седмица – ще видим пак, живи и здрави да сме.

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече