„Politico“: Властта в България е без идея за бъдещето, протестиращите пък са наясно с исканията си

0

От началото на юли България вълна от антиправителствени протести разтърси България. Хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу разрастващата се корупция и влошаването на принципа на правовата държава, призовавайки за оставките на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

POLITICO (най-влиятелното издание във Вашингтон и Брюксел) разговаря с петима редовно протестиращи и ги попита за техните надежди в масовите демонстрации и бъдещето на страната им.

Таня Андреева, 35 г., педиатър

Защо протестирате?

Ако искате да имате нормален живот в тази страна, трябва да се борите с държавата на всяка цена. Присаждането и непотизмът (да назначаваш близки на позиции, за които отговаряш) са толкова широко разпространени, че ги срещате навсякъде – от записването на детето в детската градина до кандидатстването за настаняване в болница.

Вече 15 години работя като здравен специалист и не виждам подобрение. Разпределението на средствата в здравния сектор е лошо. Детската смъртност е доста висока. Някои родители дори не могат да си позволят лечение на децата си. Трябва да съберем пари за основно оборудване и дори нямаме детска болница. Това е абсолютно неприемливо за европейска държава.

Какво се надявате, че протестите ще постигнат?

През последните 10 години стотици милиони еврофинансиране от ЕС се изсипаха в страната. Но вместо да подобри инфраструктурата и икономиката, от голяма част от нея се възползва тесен кръг от хора.

Искам да имам правителство, което поставя интересите и нуждите на хората пред своите. Искам правителство, което помни, че е назначено от хората, за да служи на хората.

Това ли е началото на смислено гражданско движение?

Да. Това е протестът на младите. Срещнах толкова много млади мъже и жени, които са се завърнали в България след обучение или работа в чужбина. Те искат да живеят живот, както техните западноевропейски връстници. Те знаят как да използват силата на гражданското общество, за да променят нещата към по-добро. Те не седят отстрани, за да чакат спасител – те знаят, че всички ние трябва да работим заедно, за да изградим държавата, която искаме.

Ами ако протестите се провалят?

Това не е опция. Ако не успеят, много млади хора ще бъдат принудени да напуснат страната. Би било опустошително за държавата, която от десетилетия губи най-добрите и най-ярките си хора заради емиграция.

Каква е вашата дългосрочна надежда за България?

Искам да видя България жива, просперираща, пълна с млади хора, които искат да променят нещата към по-добро. Искам да видя държава, която подкрепя усилията им, вместо да ги осуетява. Вече не искам да живея в страната на невъзможността.

Драгомир Радойцев, на 25 години, наскоро завършил университет

Защо протестирате?

Корупцията е най-големият проблем. Видяхме как хора без никаква квалификация се назначават на високопоставени длъжности и унищожават училищата, цели публични предприятия и цели сектори с тяхната некомпетентност. Видяхме как договори за обществени поръчки се дават наляво и надясно на компании, близки до управляващите.

Какво се надявате, че протестите ще постигнат?

Трябва да изкореним корупцията. Ние също трябва да реформираме нашата съдебна система, така че да има по-малко политическо влияние. В момента всички тези олигарси и политици са недосегаеми въпреки престъпленията си. Няма надзор на прокуратурата.

Това ли е началото на смислено гражданско движение?

Не знам дали формална гражданска организация може да дойде от протестите. Но очаквам корупцията да бъде най-големият проблем на следващите избори. Отсега нататък политическите партии ще трябва да казват на [избирателите] как ще се борят с корупцията, как ще реформират съдебната система.

Ами ако протестите се провалят?

Стигнахме до точката без връщане. Или ще имаме някой, който да се справи с проблема, или ще се върнем на улицата за нула време.

Каква е вашата дългосрочна надежда за България?

Разбира се, първо трябва да предприемем мерки срещу корупцията. Бих искал да видя повече прозрачност, свобода на медиите, повече доверие в институциите и по-силно гражданско общество, което участва активно в процеса на вземане на решения. Бих искал да видя страната по-добре интегрирана в Европейския съюз.

Валентина Ташкова, 47 г., анализатор на данни

Защо протестирате?

Корупцията е толкова широко разпространена и дълбоко вкоренена, че правителството вече дори не си прави труда да я прикрива. Те нямат визия за бъдещето на страната. Всичко, което ги интересува, е как да завършат мандата си.

Какво се надявате, че протестите ще постигнат?

Беше толкова ободряващо да наблюдавам хората, излизащи на улицата, за да маршируват срещу несправедливостта. Много хора, които неотдавна седяха бездействащи, сега идват на площада и ми казват: „Достатъчно е.“ Който може да поеме властта [като ръководител на правителството], той ще трябва да се отнася към гражданската опозиция като сила, с която трябва да се има предвид. Те ще трябва да осъзнаят, че моделът „всичко върви“ вече няма да работи.

Това ли е началото на смислено гражданско движение?

Мисля, че протестът може да вдъхнови не едно, а много граждански движения. Тези демонстрации са различни [от предишните движения]. Те са привлекли толкова много хора от всички сфери на живота, богати и бедни, на които им е писнало от статуквото.

Ами ако протестите се провалят?

Докато има оставки и те служат като сигнал за събуждане на политиците, бих ги сметнал за успех.

Каква е вашата дългосрочна надежда за България?

Надявам се, че хората ще могат да избират между конкуриращи се идеи и политики. В момента купуването на гласове и евтините трикове са това, което печели изборите. Управляващата партия се опитва да убеди хората, че те са единствената възможност, която страната има. Това не е вярно.

Петър Петров, 41, поет

Защо протестирате?

Набегът в сградата на президента предизвика огъня на протеста в мен. Бях ужасен и от скорошни подслушвани разговори, снимките на чекмеджета, пълни с пари от спалнята на премиера. Трябваше да има незабавно разследване, но нищо не последва. Управлението на страната със страх и покровителство е доста обезпокоително.

Какво се надявате, че протестите ще постигнат?

Надявам се този протест да вдъхнови протестна култура, която отчаяно ни липсва в България. Той служи като имунна система в демократичното общество – ако следващото правителство направи нещо нередно, хората ще излязат на улицата, за да протестират.

Това ли е началото на смислено гражданско движение?

Той започна като спонтанен протест, но до голяма степен е безпартийна демонстрация и може да служи като платформа за хората, които подкрепят различни политически партии, за да намерят общ език. Надявам се млади образовани, талантливи хора да излязат от протестното движение. Отчаяно се нуждаем от нови лица в българската политика – хора, които са независими и не са опетнени от присадка.

Ами ако протестите се провалят?

Не мисля, че ще се провалят. В момента сме в състояние на умора и от двете страни. Правителството практикува един вид псевдо управление и може просто да сложи край на тази агония, като подаде оставката си.

Каква е вашата дългосрочна надежда за България?

Не искам да живея в държава, разтърсена на всеки няколко дни от политически скандали. Нуждаем се от млади хора, които желаят и имат смелостта да служат на обществеността. Имаме нужда от политици, които да могат да обяснят своите действия. Нуждаем се от независими журналисти, които задават сондиращи въпроси, за да държат под контрол тези, които са на власт.

 
Андреа Попйорданова, 28 г., илюстратор и графичен дизайнер

Защо протестирате?

Израснах в семейство, където екологичните проблеми бяха доста важни. Така че не можах да стана свидетел на скорошни скандали и митинги срещу прекомерното строителство на морето и да седя неподвижно. Незаконното строителство в националните паркове, разширяването на ски курортите, всички тези случаи са примери за високо присаждане, злоупотреба със средства и всички останали проблеми, тормозещи България. Хората зад нея нито се разследват, нито се преследват.

Какво се надявате, че протестите ще постигнат?

Протестите служат като катализатор, което кара хората да обърнат внимание. Надявам се, че това ги вдъхновява да следят по-отблизо новините и да гласуват, когато и да са изборите. Твърде често хората остават вкъщи, вместо да гласуват.

Това ли е началото на смислено гражданско движение?

Нуждаем се от обширни реформи в толкова много сектори, нещо, което няма да се случи за една нощ. В момента няма опозиция. Надявам се протестите да вдъхновят по-силно опозиционно движение, което може да въведе редица антикорупционни мерки.

Ами ако протестите се провалят?

Протестите в България имат един основен проблем – събиране на достатъчно пара и поддържане на инерцията. Но ако кризата се задълбочи през есента, може да видим нова вълна от демонстрации. Но мисля, че протестите вече са успели, тъй като репутацията на правителството нанесе голям удар и Европа забелязва. Това е началото на края на Борисов.

Каква е вашата дългосрочна надежда за България?

Родителите ми ръководят малък бизнес и от първа ръка видях колко е трудно да се държи на повърхността. Искам да живея в държава, където държавата развива среда, в която малкият бизнес може да процъфтява. Това ще създаде работни места, ще насърчи хората да се връщат и да подобрят живота в малките градове. Също така искам да видя как Европейската комисия наблюдава по-внимателно как се изразходват средствата на ЕС в страната. Злоупотребата с еврофондове ни обрича на стагнация и ни пречи да напредваме.

Източник: 19min.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече