Волунтаризмът на Бойко Борисов – или върхът на импровизациите и симулациите на управление

0

Върхът на импровизациите, симулациите на управление, любителството във властта и дилетантството в стратегическия мениджмънт е днешното разпореждане на ББ карантината да се свие до 10 дни. На такова еднолично злоупотребяване с власт без разумни аргументи и достатъчно сериозни основания, при соца му викаха с презрение волунтаризъм“. Така анализира ситуацията в страната експертът по национална сигурност проф. д-р Николай Слатински.

Според него, подобен извод за 10-дневна карантина може да се направи само от професионалистите, експертите, специалистите, епидемиолозите. Не може толкова важни решения да се постановяват в зависимост от това с кой крак е станал премиерът и дали се е паднало ези или тура при подхвърляне на монетата преди той да реши какво да предприеме.

Така не се прави в нормалните държави, а подобно решение не се приема по настроение или след хрумване, слепешката и по метода проба-грешка-пак проба-пак грешка.

Само да напомня – „по телевизията“ казаха, че футболисти на „Ливърпул“ имали 14 дневна карантина според съответните задължителни медицинско-процедурни протоколи, след това им били задължително направени през определено време два (не един, а два) нови теста, които дали отрицателен резултат. И едва тогава приели, че те вече не са заразни„, коментира още експертът.

А у нас първо махнаха тестовете след 14-дневната карантина и почти незабавно след това по заповед на щуката намалиха карантината от 14 на 10 дни.

И то без надеждна обосновка. Да, може и да са достатъчни 10 дни, защо да не допуснем, че вирусът у нас се държи различно, отколкото по света (където говорят и за 28 дни понякога), но не може, не бива и не трябва волята на един-единствен човек да се натрапва на обществото като стратегия за контрол над вируса. Даже Тодор Живков не си позволяваше без експертизата на специалистите, да гази с ботуши по оголените нерви на жизненоважните проблеми на обществото.

„А този премиер превръща незнанията и комплексите си в най-големия риск за държавата, обществото и гражданите… Той преди месеци грачеше грозно зловещо за черните чували и спря държавата, забранявайки заедно с важните 10 неща още други 90. Сега премахва всички мерки и брутално ходи без маска, верен на своето убеждение, че носещите маски са жалки страхливци„, е категоричен Слатински.

В тази връзка в медийното пространство излезе и отворено писмо до премиера Бойко Борисов от български лекар, който с възмущение коментира дейнствията на първия в държавата.

Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Епидемията от COVID-19 го поставя в първите редици на лекарите, борещи се за живота на тежкоболни пациенти.

Д-р Борис Талбов, снимка: Offnews.bg

Ето и част от отворенот писмо:

Уважаеми г-н Борисов,

Пиша това писмо в качеството си на разтревожен гражданин във връзка с излязлото в медиите съобщение, че цитирам : „Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо обяви, че карантината на заразените с коронавирус в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. В изявление пред журналисти в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, Борисов заяви, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изявление, публикувано в профила му във „Фейсбук“, вече се заявява, че карантината ще бъде намалена на 10 дни.“.

В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19 смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение. При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в последните дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален, подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи.

В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби. Оставете решения за медицинската част на кризата на тези, които имат нужната компетенция и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на обществения живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със ситуацията.

В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти независимо на коя линия работи. В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на все повече здравни заведения, алармиращи, че са достигнали максималния си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се.

Уважаеми г-н Премиер, съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме немалко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал – седем пъти мери… Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма.

Източници: Dunavmost.com/ Offnews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече