Илияна Цанова: Парите от Еврокомисията не са даденост, трябва да си свършим работата

0

Парите от Европейската комисия не са даденост, а трябва да си свършим работата. Това обяви в интервю за националното радио бившата служебна министърка Илияна Цанова.

Бизнесът ще играе много важна роля в процеса на възстановяване. Този огромен ресурс ще трябва да се инвестира от бизнеса, но ще трябва да инвестира свой собствен ресурс заедно с европейските средства. Трябва да има обсъждане с местната власт, но и с политическите сили, защото този план няма да се изпълнява от това правителство. Когато бъде приет след процедурите, вече ще имаме друго правителство. Всички политически сили трябва да знаят, че това са нашите стратегически приоритети и независимо кой е на власт, трябва да вървим по тях“, каза Цанова, която в момента е заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, във връзка с изтеклия на 15 октомври предварително препоръчителният срок на Европейската комисия за представяне на първите варианти на националните планове, чест от големия европейски план за възстановяване на Европа от пандемията. Тя уточни, че крайната дата за представяне на завършения план е 30 април 2021 г. 

По думите ѝ не са много страните, които са готови с този план – първата страна, която беше готова на 15 октомври, беше Франция.

Планът „Следваща генерация“ е еднократна извънредна помощ за справяне с икономическите предизвикателства, която трябва да бъде инвестирана в много кратък период от време – от 2021 до 2023 година“, уточни Цанова и подчерта, че когато се прави този план и се залагат тези проекти, трябва да се работи с данни, да се види положението в отделните сектори и кои стратегически силни страни можем да подкрепим от гледна точка на конкурентоспособност:

„Трябва да имаме данни, върху които да стъпим, и визия, която да следваме“.

Цанова посочи, че планът трябва да бъде много подробен по отношение на това какви реформи искаме да направим, какви цели искаме да постигнем и как ще ги постигнем:

Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали. Трябва да правим редовно докладване. Със сигурност този план ще бъде динамичен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече