Скандалът „Три морета“: Едно е да манипулираш бай Пешо, друго „врели и кипели“ европейци

0

За инициативата „Три морета“ у нас се знае малко. Поне за широката общественост този геополитически проект е твърде неясен поради недостатъчното му популяризиране. Но за сметка на това стартът на българското му председателство в Естония предизвика истинска политическа буря у нас. Тя започна с едно съобщение на прессекретариата на президента при отпътуването му за Талин.

В него нямаше и дума, че е бил контактен с обявения вече за позитивно тестват за коронавирус шеф на ВВС, заради контакт с когото по същото време се самоилозира военният министър Красимир Каракачанов. Напротив, от президентската пресслужба твърдяха, че Радев не бил контактен и се изтъкваше само „усложнената обстановка с коронавируса“.

Беше въпрос на минути да се погледнат снимките в нета, за да се види, че Радев е на едно и също събитие с Каракачанов, тоест – бил е контактен. Ако си беше направил тест веднага и беше обявил резултата публично още в онзи момент, визитата в Естония би имала друг развой.

След това здравният министър Костадин Ангелов спомена за карантина на президента и тези негови думи бяха умело тиражирани по всички възможни канали. Последва пряко включване на Радев от летището с показване на отрицателния тест и изявление, че ставащото е активно мероприятие. На другия ден прессекретариатът на президента разпространи тезата, че правителството е имало негативно отношение към „Три морета“. То от своя страна отрече. Външно пък уточни, че идеята била не да се оттеглим от инициативата, а само да отложим българското председателство за 2022 г., защото през 2021 г. имаме избори. Румен Петков пък обобщи ситуацията като „просташко институционално поведение“ и беше прав.

Елементарно, зле сглобено и безпардонно като цялото управление на страната под ръководството на Борисов. Поредният пинг-понг между институциите не е изненада, но в случая топчето е малко по-едричко.

И ако не се внимава с него, може да има дългосрочни последици за България. Американската търговска камара подробно описа позитивите за България в нарочно прессъобщение. При внимателен прочит се вижда, че тази инициатива наистина би могла да постави бъдещото ни развитие в друга, по-печеливша орбита. Нещо, което очевидно не се харесва на временно заетите с държавното управление в момента.

В крайна сметка за огромната маса българи си остана впечатлението, че Радев едва ли не на своя глава е отишъл в Естония, след като е знаел, че е контактен с позитивно тестван. Тоест, целта да се компрометира българският държавен глава в момент на важно за страната събитие беше изпълнена. Както и другата – президентът беше изолиран от контакти с ключови фигури, с партньори, които имат стратегическа тежест, с активни играчи в този геополитически проект. Доста детайлно позитивите от него описаха от ПП „Републиканци за България“. Хората на Цветанов не спестиха критики и на президента, но основният им упрек беше към българската политическа класа, която не реагира по никакъв начин на „Три морета“ – все едно това не ни засяга.

На фона на цялата дандания обещанието на Борисов, че ще възложи на ДАНС да разследва случая звучи повече като заплаха. Помним как неотдавна маскирани сили на реда влязоха в президентската институция. Помним, но не всички. В социалните мрежи преобладава мнението, че Радев или е сред инициаторите на протестите, или се е пришил към тях с вдигнатия си юмрук. Да, това действително се случи известно време след бруталното „респектиране“ на негови съветници и може би наистина президентът малко късно се сети да подкрепи протеста.

Но все пак е държавен глава и активните мероприятия, целящи неговото компрометиране, са видими и отвън. Титаните на мисълта, творящи тези сценарии, би следвало да знаят, че едно е да манипулираш бай Пешо, друго – Питър, Петер или Пит. Бай Пешо утре ще забрави. Останалите – надали.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече