„Естонската връзка“: 6 неудобни въпроса за COVID скандала с президента Радев

0

Външният министър Екатерина Захариева също се среща с чуждестранни лица в период, в който би трябвало да е под карантина

„Естонският“ скандал с президента Румен Радев, в който бяха въвлечени куп институции, извади за пореден път на показ не само напрежението между държавния глава и управляващите. То показа, че в тази държава законите не важат, ако заемаш висш държавен пост. Че връзката между здравните власти и болничните заведения куца. И че самите здравни власти са склонни да нарушат собствените си предписания, за да угодят на някого.

Какво всъщност се случи?

На 16 октомври Военновъздушните сили (ВВС) отбелязват своя боен празник. На него присъстват президентът Румен Радев, който е бивш военен пилот, дългогодишен шеф в тези войски, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, новият шеф на ВВС ген. Димитър Петров. Всички те са били в близък контакт – има снимки, на които Петров и Радев се ръкуват, както и как Каракачанов, Радев, Петров и Ефтимов са в стая в МО без маски.

На 17 октомври ген. Петров се почувствал зле и си направил тест във ВМА. На 18 октомври, неделя, тестът му излиза като положителен. Още същия ден от ВМА са уведомили Радев, Каракачанов и Ефтимов, съобщи Министерство на отбраната.

На 19 октомври президентът заминава за Естония за срещата за инициативата „Три морета“ и изкарва деня в срещи.

На 20 октомври рано сутринта пресслужбата на българския президент изненадващо съобщи, че той отлага посещението си в Естония, защото имало усложняване на короновирусната ситуация по света. Всъщност става дума за прекъсване на визитата, тъй като Радев вече е в Талин. Часове по-късно пресслужбата на естонския президент съобщи, че планираните срещи са отложени, защото Радев е бил контактен с човек с COVID-19, и че българската делегация е изолирана в хотел. Изрично се посочва, че Радев не е бил на официалната вечеря по повод „Три морета“ в понеделник вечерта. Запитани за размиването, от пресслужбата на президента бяха категорични, че Радев никога не е бил контактен със заразен с COVID-19.

На правителствения ВИП същата вечер Радев показа отрицателен PCR тест, направен му в Естония. Казва, че има още един отрицателен тест, направен преди да тръгне за Гърция – посещение, проведено дни преди контакта с ген. Петров. Радев определя ситуацията като активно мероприятие на негови „доброжелатели“ и индиректно обвинява правителството, че саботира участието му в срещата „Три морета“. В отговор премиерът Бойко Борисов нареди на ДАНС и разузнаването да проверят кои са „доброжелателите“, които искат да попречат на нещо толкова важно за България.  „Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем“, добавя министър-председателят.

1. Кой кога на кого е наложил карантина? 

Военният министър Красимир Каракачанов и здравният министър Костадин Ангелов твърдят, че президентът е бил уведомен от ген. Ефтимов за заразения ген. Петров още в неделя. Каракачанов даже подчерта, че веднага се е самоизолирал.

МО твърди и че от ВМА също са уведомили президента още в неделя. ВМА обаче излезе с по-различно съобщение: „Епидемиологичното проучване и уведомяването на контактните лица се осъществява от Районна здравна инспекция. Епидемиологичното проучване по отношение на военнослужещите се извършва от Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена към ВМА и се докладва по команден ред“. Очевидно военните вървят по друг ред и те научават от своите командири за потенциалните заплахи за здравето им. Така остава загадка дали наистина някой от ВМА официално е уведомил цивилните лица Румен Радев и Красимир Каракачанов, или това е направил единствено, и то неофициално шефът на отбраната адмирал Ефтимов.

Карантина на цивилни лица се налага от Районната здравна инспекция. Тя обаче, по неизвестни причини, научава, че президентът е контактен със заразен с коронавирус едва два дни по-късно – във вторник, 21 октомври. „Автоматично ние потърсихме и установихме, че той вече е извън България. Изчакахме да се прибере и връчихме предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен“, твърди шефът на РЗИ Данчо Пенчев.

Защо ВМА уведомява РЗИ за контактни лица два дни по-късно? Или по бюрократични причини на РЗИ са нужни два дни, за да се задейства?

2. Кой как и защо сваля карантина?

Още в сряда сутринта от президентството обявиха, че и последният тест на президента е отрицателен и това е доказано от Национална референтна лаборатория. Така президентът дава три теста само за седмица, като два от тях са направени в два поредни дни.  Само няколко часа по-късно от столичната РЗИ обявяват, че карантината на президента е свалена. 

Тук вече объркването става пълно. Според заповедта на МЗ наложена вътрешна 14-дневна карантина не може да се прекъсва, независимо колко отрицателни теста е дало съответното лице. От друга страна, всички здравни фактори предупреждават, че няма никакъв смисъл да се прави тест преди да са изминали поне 5 дни от контакта със заразено лице. Президентът дава отрицателен тест преди да са изминали тези пет дни и карантината му веднага е свалена.

По същия начин стои и въпросът с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че си е самоналожил изолация, т.е. и той няма предписание от РЗИ. Направил си е PCR тест, който е дал отрицателен резултат. А като му излезе вторият отрицателен тест, ще се върне на работа. И тук за никаква задължителна 14-дневна карантина не става дума. 

3. Нарушил ли е президентът противоепидемичните мерки?

По протокол установените случаи, включително и в болниците, се вписват в съответния регистър, след което РЗИ установява контактните лица и им връчва предписание за карантина. Президентът обаче няма официално връчено предписание от РЗИ, когато заминава за Естония, въпреки че е знаел, че е бил в контакт със заразен. Затова не би трябвало да бъде спрян на границата. Може обаче да се разсъждава редно ли е било президентът изобщо да излита за Талин, след като е знаел, че може да е заразен.

4. Кой е уведомил естонските власти за контактите на президента у нас?

И до този момент не е ясно как естонските власти научават, че президентът е бил в контакт със заразен. „Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, както и за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие. Нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония“, каза президентът.

Естонските власти дипломатично отказаха да кажат кой ги е уведомил. На запитване на „Сега“ от Външно министерство и от министерство на отбраната категорично отрекоха те да са подавали информация на властите в Талин. Едва ли и ДАР и ДАНС ще намерят или пък ще обявят кой точно го е направил. От друга страна – редно ли е да се прикрива потенциално заразен и да се рискува здравето на хората, с които той се среща, само и само да се избегне международен скандал?

5. Защо президентството упорито отричаше, че Радев е бил в контакт със заразен?

Загадка остава и защо президентството откровено излъга, че Радев е бил в контакт със заразен. В неделя Радев е бил уведомен от началника на отбраната. От естонската страна също се позоваха на този факт за прекъсване на програмата му в Талин. Има и снимки от празника на ВВС, на които ясно се вижда, че Радев се ръкува и разговаря, и то без маска, с шефа на ВВС. Все пак това са лесно установими факти и е глупаво да бъдат отричани. А и няма нищо срамно или страшно в това да си бил в контакт със заразен, както и да си отложиш отдавна планирани срещи заради това. Все пак срещата в Талин беше виртуална, като само двама от осем чужди президенти присъстваха лично.

6. Защо никой не коментира идентичния казус с външния министър Екатерина Захариева?

Президентът Румен Радев обаче не е единственият, за когото правилата не важат.

Външният министър Екатерина Захариева също е пътувала зад граница и се е срещала с различни лица в период, когато би трябвало да е в задължителна 14-дневна карантина заради контакт със заразен с коронавирус. На 12 октомври тя участва в Съвета на ЕС по външните работи в Люксембург. На снимките се вижда как тя седи до белгийската външна министърка Софи Вилмес, която четири дни по-късно обяви, че се е заразила с коронавирус, а на 22 октомври влезе в интензивно отделение. От другата й страна по азбучен ред е седял австрийският външен министър Александер Шаленберг, който също обяви, че е дал положителен тест. Т.е. вероятността Софи Вилмес да е била вече заразена в Люксембург и да е предала вируса и на други хора е голяма.

По правилата Екатерина Захариева би трябвало да бъде сложена от РЗИ под карантина, която ако е започнала на 12 октомври, когато е контактът й с Вилмес, трябва да приключи на 26 октомври. Екатерина Захариева обаче гостува на 19 октомври в Будапеща на своя унгарски колега Петер Сиярто, а на 20 октомври прие в София помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

Българската министърка не е съобщавала да си е налагала самоизолация и да си е правила през последните дни тест за коронавирус. С какво нейният случай е по-различен от този на президента?

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече