Иван Гарелов: Изборната зараза е вече тук, дами и господа!

0

Когато вирусът на предстоящите избори ни завладее, първата жертва стават медиите – единствено виновни за всички партийни несполуки. Първа беше – кой друг? Канна Рачева, която направи дежурния си лапсус като спомена името на Ахмед Доган, вместо това на Иван Гешев. Грешката беше очевидна, но ДПС реагира като на планирана атака. Да се смееш ли, да плачеш ли?

И както обикновено става, винаги преди избори властта пристъпва към някакви големи промени в националното радио, за да разчита на него при изборите. И както обикновено, това води до голям скандал. Непокорното радио си има готов сценарий за реакция в такива случаи и всеки момент може да зазвучи „Let it be“ на Бийтълс. Управляващите ще оттеглят своите планове и ще понесат всички предизборни минуси. И този път бе избран най-неподходящият момент да пробутат своите промени в Закона за радиото и телевизията. Генералният директор се оказа принципен човек и подаде оставка. Да му се чудиш – на други им искат оставките, но те са се запънали като магарета на баир, а този сам си я подава. Естествено, целият колектив на радиото застана зад него. Властта им скръцна със зъби, но ще отстъпи, бъдете сигурни.

Дадох в тази рубрика препоръка да поканят в комисията независими експерти и представители на обществеността. Сега обясняват, че участват експерти от самите медии, но това е баламосване. Те си знаят работата, не се съмнявам, но не са компетентни за обществената роля на медиите. Щели БНТ и БНР да се отчитат публично за харчовете си. Но защо на първо време не се направи обективен одит за три мандата назад, за да се разбере къде са потъвали парите на данъкоплатците?

Сигурен симптом за настъплението на изборната зараза е превръщането на всеки политически проблем пред държавата в средство за пропаганда, без никакъв дебат за обществения интерес. Мерките, които взимат за противопоставяне на пандемията, плод на медицински анализ ли са или на политически интереси? Раздаването на еднакви пенсии за следващата година обърква напълно осигурителната система. Избори идват, майно льо!

Скандалната история с проваленото посещение на президента Радев в Естония беше тълкувана единствено през призмата на политическите пристрастия, без никакво позоваване на фактите. Осъждат президента, че отишъл в Талин, знаейки за контакта със заразения генерал. Но въпреки мълчанието на журналистите, пътували до Талин, все пак стана известно, че от ВМА са научили за заразения офицер в неделя и изпращат информация в РЗИ, но там е пристигнала чак във вторник. Къде е била през това време? Във вторник от РЗИ съобщават на президента и той уведомява домакините за решението си да прекрати посещението. Защо тази версия не се анализира от коментиращите?

Инициативата „Три морета“ е важна за България и зад нея стоят интересите на САЩ. Някой ревнува президента, че ще бъде домакин на следващата среща и го провалят. И тази версия се пренебрегва безцеремонно. В това време страната ни е посетена от важни представители на американската администрация. Взимат се съдбоносни решения. С всичко сме съгласни. Ще се противопоставяме на Русия в Черно море. Ще купуваме оръжия. Ще строим бази. И други подобни…

Как да се реши този проблем? Чрез по-ранно съставяне на служебен кабинет? Чрез съгласуване с опозицията? Или подобни решения да се одобряват от следващия парламент.

Автор: Иван Гарелов

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече