Предизвестено: „Бюджет 2021“ разпали нова искра във войната между Радев и Борисов

0

Проектобюджетът на държавата за 2021 г. вдигна градуса на политическото напрежение и доведе до изостряне на противопоставяне между президента Радев и правителството на Борисов, които във вторник не спестиха взаимни нападки за непоследователност и разточително харчене на държавни средства. Под пара бяха и пресслужбите на институциите след серия от писмени позиции и свикването на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Всичко започна с острите критики на държавния глава към финансовата рамка за следващата година. Радев разкритикува проектобюджета, казвайки че: „Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове„. Той отправи критики и лично към премиера Бойко Борисов, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече – заробвал идните поколения с харчовете. Според президента още по-тревожното е, че огромните разходи без обществени поръчки се превръщат в правило.

Първата реакция на кабинета бе в писмена форма.

 Министерството на финансите излезе с позиция в отговор на критиките на президента Румен Радев към Бюджет 2021. Финансовото министерство казва, че Администрацията на държавния глава е участвала в съгласуването на проектобюджета и средносрочната бюджетна прогноза (2021-2023 г.) и не изпратила бележки по предложенията.

По повод критичните оценки от страна на президента на Република България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г., представляваща мотивите към него, Ви информираме, че Администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки“, се казва в позицията на министерството.

Отговорът на „Дондуков 2“ не закъсня.

Президентството също излезе с писмена позиция, в която заяви, че няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция. „

Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите„, категорична бе Администрацията на президента.

По време на нарочния брифинг в правителствената сграда вицепремиерът Томислав Дончев упрекна Радев в непоследователност. Според Дончев кабинетът се намирал в сходна ситуация като експеримента с „котката на Шрьодингер“.

Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и неправилно. По време на пандемия не е добре човек да се шегува със заболяванията, но аз виждам, че нашата демокрация има низ заболявания. Много често се случва не само хората, но и даден политически представител да забравя какво е казал преди няколко месеца„, каза вицепремиерът и цитира изказване на държавния глава от месец април, когато Радев настоял за още мерки в подкрепа на безработицата.

По думите на Дончев тези мерки са налице в Бюджет 2021. И изброи: „1.647 млрд. лв. мерки за подкрепа на домакинствата, 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса. 749 милиона мерки за органите на държавното управление натоварени с дейности по овладяване на пандемията. Всичко това е без 1 милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 година. Това е без допълнителното финансиране по програмата REACT EU на стойност 1.3 милиарда лева“

Очаквано лидерът на БСП Корнелия Нинова застана на страната на президента Радев и също разкритикува Бюджет 2021.  

Този бюджет краде от бъдещето, обрича няколко поколения поне. Наистина влизаме в дългова спирала. 10 млрд. дефицит докрая на тази и за следващата година и близо 40 млрд. натрупан дълг от правителството на Борисов. Това трябва да се връща… Борисов наистина си купува глас с всяко левче„, отбеляза Нинова..

В същото време Тристранният съвет, съставен от синдикатите, работодателските организации и правителството, не излъчи категорична подкрепа за проектобюджета.Синдикалните организации и от работодателските организации – КРИБ подкрепят проектобюджетите за 2021 г., като изразяват бележки и предложения за промени. АИКБ и БСК не подкрепят проекта за държавен бюджет, а БТПП се въздържат.

Вече е повече от ясно, че по Бюджет 2021 няма да има единомислие. Размяната на реплики от двете страни на „Дондуков“ обаче е едва първи рунд, защото тепърва предстои проектозаконът да бъде внесен в парламента, където дебатът се очаква да бъде още по-ожесточен. 

Автор: Атанаси Петров

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече