Накъде вървят милиардите от Европа за коронакризата в България?

0

В края на миналата седмица почти незабелязано мина едно събитие, което във всяка друга страна-членка на ЕС щеше да е централно. У нас мина и замина като … и аз не знам вече, трудно намирам думи. Става въпрос за плана за възстановяване и реформи от коронакризата. План, който би трябвало да определя живота ни за години напред.

Почвам с простичък въпрос – колко от тези, които сега четат този текст, изобщо знаят, че беше представен такъв план? А колко разбраха какво включва той? И разбраха ли, че това всъщност все още е рамка, а не конкретен план.

Петък, 14:00 часа – това ли е времето, в което оповестяваш подробности за план, който би трябвало да се превърне в крайъгълен камък на живота, обществото и държавата ни? Нататък – къде е човешкият ресурс в този план? Къде са хората? Например, в здравеопазването и образованието. От казаното от Дончев останах с впечатление, че основният фокус на инвестициите е в технологичната част.

А хората, които ще я ползват и управляват тази технологична част, къде са? Или няма нужда, машините сами ще се оправят? Защото и сега по заповед РД-01-159/27.03.2020 на предишния здравен министър Кирил Ананиев в България има 7473 легла за заразени с COVID-19 в некритично състояние,а 1347 е броят на леглата, водещи се за „интензивни“ – т.е. за болни в тежко състояние. И като стигнахме около 2700 хоспирализирани, от които 166, по Националната телевизия ясно показаха как точно се хоспитализира – на сегашния здравен министър му се наложи да заплашва публично, че наистина да се хоспитализира – колко ще е наистина …

Та какво има в основите на спасителния ни план за здравеопазване? Има модернизация на материалната база на държавни и общински лечебни заведения. Има развитие на националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112. Има модернизация и развитие на психиатричната помощ. Има укрепване на капацитета на Медицинския институт на МВР за реакция и устойчивост при кризи. И няма нито една дума цялата тази модернизация кой ще може да я управлява и използва. Легла има – явно сами ще слагат диагнози и ще дават лекарства. Като погледна образованието, виждам същото – „модернизация“. Ако в „модернизация“ не влиза и развитие на човешки кадри, значи едни пари пак ще бъдат потрошени.

Милиарди. Ще има в нечии джобове, а при следващата пандемия пак ще си пишем във Facebook кога идва линейка, дали изобщо идва и дали изобщо някога ще дойде! А като гледам и ООН какво казва, такива неща като коронавируса сега може да станат начин на живот – защото много се модернизираме и малко се очовечваме!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече