Новата реалност: „Протестът се разцепи“ – музика за ушите на Борисов

0

Кои заглавия най-много биха зарадвали управляващите? Ето няколко варианта: „Протестът се разцепи“, „Протестите спират“, „Протестиращите отлагат искането на оставки“. Музика за ушите на Борисов. И без това му писна да му се карат началниците от Брюксел, че заради него ЕНП трябва да затяга дисциплината. Както вървят нещата, протестите може и съвсем наистина да спрат.

Добри или лоши, Отровното трио привличаха хора. След тяхното отдръпване, хората вероятно ще намалеят. 120 дни никак не са малко. Трябваше ли обаче Триото да се оттегля по този начин? Не беше ли по-логично да останат – поне от солидарност с майките от „Системата ни убива“?

Политическите постижения на този проект може да си отидат заедно с тримата му основатели, защото никой не тръгва след онзи, който си тръгва. Ако върнем лентата няколко години назад, ще видим, че протестите у нас са перманентни. Те често биват критикувани заради това, че спират, без да са постигнали целите си. Да, оставка на Борисов точно с протести няма как да бъде постигната. Видя се вече, че и Европарламентът няма да ни свърши мръсната работа – резолюциите са хубаво нещо, но не вкарват в затвора престъпни управници.

Тогава?

Пред сегашния протест има два пътя – или се казва ясно, че спираме (заради ковида, заради умората, заради безсилие най-вече) или се поддържа огънят, докато има кой. Поддържа се, но не в този вид, а така, както протестират навсякъде – със страст, която да принуди властите да реагират. Вторият вариант у нас очевидно не е възможен. Видяхме опит за нещо такова, но далеч не в мащабите, в които го гледаме, да речем, в Гърция. За Германия и развитите общества изобщо няма база за паралел. Хайде да си спомним Босия. Той сам-самичък беше повече от цял протестиращ площад. Не беше Трио, нито квинтет, беше съвсем сам, но постигна целта си. Защото беше упорит, защото беше готов да жертва себе си заради справедлива кауза и защото обясни на хората в кое е прав и в какво трябва да го подкрепят. Защото нехаеше за норми, санкции и обвързаности.

Майките от „Системата ни убива“ остават да протестират и това е разбираемо – техните проблеми са последна грижа както на институциите, така и на заспалото ни общество. Но хем са прави, като обвиняват Триото в политическа обвързаност, хем не съвсем. Триото подкрепи Мая Манолова за кмет – факт. Но пак Манолова е политикът, с който „Системата ни убива“ има видимо координирани действия. Разбира се, не е тяхна вината за ухилената ѝ снимка в инвалидна количка, не е тяхна вината и, че другите политици ги игнорират. Предстои да видим кой още ще остане да протестира. БОЕЦ няма да се откажат със сигурност, Инициатива „Правосъдие за всеки“ – също, а от политическите формации остава само „Демократична България“, защото БСП вече няма интерес.

Ако имаше и ако наистина е втора политическа сила, може не само едно Ларго да напълни с хора, а много повече. Всъщност Отровното трио правят подарък на ДБ, като се оттеглят. Каквото и да е продиктувало това тяхно решение, едва ли повече ще могат да се нарекат инициатори на протест. Каквото и да са замислили занапред, споменатите заглавия, съдържащи „разцепление“ и „протест“ в една фраза, са факт. Факт е и това, че хората, които до вчера мятаха яйца по институциите, днес кротко си ги пържат у дома.

И Бойко харесва това. Може би точно това чака Слави Трифонов – да се махнат по-ярките представители на протеста и тогава да се появи. А той със сигурност може да напълни площад, ако поиска – не със солови акции като нефелните му появявания пред парламента, а със шоуто, в което е най-добър. Партия също си има. Видя се, че и социологическа агенция се създаде, специално за да го подреди на много предно място по подкрепа. Да, това е бъдещето след Борисов – с комбайна, с нана-найна, лека-полека – във властта. Е тогава вече – блазе ни.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече