Яко ще се мре – това е ясно! Дали ще е от Ковид, коронавирус или Covid-19…

0

Хотели в България да се превърнат в болници – да приемат болни от COVID-19, че дори и само карантинирани за 10 дни заради близък контакт с потвърдено заразен с коронавирус. Тази идея лансира вицепремиерът Марияна Николова. Припомням – това е човекът, който замести Валери Симеонов в правителството и блесна с познанията си по английски език по време на международно събитие.

Последното го припомням точно заради това, което мислите – тази дама има ли интелектуалния капацитет да работи за овладяване на кризата? Защото лоши идеи, да не ползвам други думи, могат да навредят повече от никакви идеи.

По-важното е другото – г-жо Николова, проблем номер едно е, че няма лекари и медицински сестри! Не толкова, че няма легла. В София като вземем да направим два-три големи хотела на болници, вътре кой ще ги обгрижва тези хора? Единственият аспект на идеята, който може да проработи, е да се приемат 10-дневно карантинирани. Тези хора не е задължително да са болни т.е. не се грижиш само за болни. Но трябва желязна организация – ако някой прояви симптоми, да бъде насочван веднага за лечение, да има кой да го прехвърли безопасно и да не се допусне разпространение на зараза, като сам си ходиш по изследвания и лечение и ръсиш вируси. Колко ще стане това в България, след като сега чак взехме да опитваме да променим по-оптимално организацията в болниците?

Браво на здравния министър, че опитва – дано успее поне електронна система в реално време за свободните легла в столицата да организира както трябва, защото дори в спокойни времена нови софтуерни приложения рядко тръгват без засечка. Но за хотелите нещо ми се струва, че ще е като поредната Фейсбук мъдрост: „Почина, докато чакаше да му напишат смъртния акт!“ Да, за бързината на реакция говоря – в критични ситуации тя е най-важна, всеки медик го знае.

Политиците обаче не го знаят, защото за тях място в болница ще се намери. Затова и лятото имаше криене от оставка и вкопчване във властта – честито, г-н Борисов, имате сега най-прекрасните месеци, в които да ни водите към светло бъдеще! Най-много обаче ми хареса, че малкият хотелиерски бизнес ще му помага държавата, като му праща COVID „туристи“ т.е. пациенти.

Дали ще се радват сега така, както пенсионерите на 50-те лева добавка?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече