Иван Костов: Истинската причина за планираната финансова дестабилизация е подготовката на управляващите за предстоящите избори

0

Според него липсата на обществено доверие не позволява на премиера да вземе по-строги мерки

„Страната е на ръба на една безпомощност на институциите да се справят със здравната криза. А по принцип тази пандемия изискваше да се положи огромен труд още от февруари, за да се прекара страната по една тясна пътечка, на която от двете страни има пропасти – от една страна здравна криза, а от друга – икономическа и социална такава. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията“.

Това каза пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година.

Той подчерта, че е дал оценка и прогноза още на 1-ви август, която е със закъснение от 40-50 дни, но е давала възможност, ако властите се бяха вслушали, в срок от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на пандемичната криза, която по думите му е много по-сериозна от първата.

„Предупрежденията ми не бяха чути (…) Сега си давам сметка, че усилията ми да се включа са били безсмислени, песимист съм и за ефекта от това интервю“, каза Костов и припомни, че е дал 10 интервюта в периода след началото на епидемията.

Според него липсата на обществено доверие не позволява на премиера да вземе по-строги мерки: „Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания. Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата“.

Той подчерта, че държавата не трябва да допуска хората да се заразяват на работните си места. „Кой каза кои професии се защитават приоритетно. Как защитаваме най-поразените – защо няма регистър на хората, които са най-уязвими от инфекцията и ще дадат най-много жертви“, добави бившият премиер.

По думите му, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болнислед 17 ноември трябва да очакваме болните да се удвоят – да станат около 6000 хоспитализирани болни.

„Това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, ако се запази сегашното съотношение, ще има около 450 души, нуждаещи се от интензивно лечение“, каза той.

По думите му хората, които са компетентни и експерти, не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата.

„Защо главният здравен инспектор, който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае. Това се отнася не само за тях, огромната работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта. Всички трябваше да свършат огромни неща, а не ги свършиха„, посочи бившият премиер.

Той определи като некачествена статистиката, по която всекидневно се обявяват данните за заразените с Covid-19. „На нея не може много да се разчита. Не става за управление. В нея не се обявяват хората, които са се възстановили, които вкъщи са се излекували. По статистиката излиза, че у нас хората боледуват средно по 1 месец, това не може да е така“, каза Костов и добави, че „не може хора, които не могат да четат числа и статистики, да управляват кризата“.

Той отправи и сериозни критики към проекта на управляващите за бюджет за догодина:

Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам. финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната“.

По думите му пандемиите са еднократни процеси, независимо колко време продължават, а на еднократен процес се отговаря с еднократни извънредни разходи, каквато е мярката 60 на 40.

Има епидемична обстановка – има мярка, няма епидемична обстановка – няма мяркаПовишават се постоянно разходи в бюджета – за пенсии, за социални. Това е недопустимо като отговор на извънредни обстоятелства на епидемията. Тази недопустима разходна политика ще доведе до прекомерен структурен дефицит. Това бързо ще увеличи дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности, обясни той.

Според Костов истинската причина за планираната финансова дестабилизация е подготовката на управляващите за предстоящите парламентарни избори.

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече